Вірусна інфекція VS ускладнення: що страшніше? Партнерський Матеріал

Вірусна інфекція VS ускладнення: що страшніше?

Якщо ви з тих, хто читає тексти з кінця, то не марнуйте сил на прокручування сторінки, адже відповідь на запитання очевидна від самого початку: страшнішими в багатьох випадках є ускладнення респіраторних вірусних інфекцій, ніж самі ГРВІ.

Уникнути вірусних інфекцій практично неможливо, натомість цілком реалістичне завдання — знизити ймовірність розвитку ускладнень у дітей та дорослих.

Ускладнення застуд "маркер" роботи імунітету

Застуджуватися - це нормально. Дорослі хворіють на ГРВІ щонайменше 1-2 рази на рік, діти дошкільного віку, які відвідують колектив, "приносять" застуду 6-8 разів на рік, а іноді й частіше — у деяких країнах педіатр не зараховуватиме дитину до числа тих, хто часто хворіє, навіть якщо ознаки застуди з’являтимуться 10-12 разів впродовж року. Для дітей респіраторні інфекції — це спосіб, яким імунітет "знайомиться" зі збудниками захворювань, тому уникнути їх практично неможливо, та й немає потреби. Не слід повністю ізолювати дитину від колективу, остерігаючись застуд: малеча неминуче з ними зустрінеться, але якщо період "знайомства" перенести на початок школи, то є ймовірність пропустити багато занять.

Але що справді має насторожити — часте виникнення ускладнень, до того ж як у дітей, так і у дорослих. У малечі найпоширенішими ускладненнями є отити, синусити, гайморити (тобто запалення навколоносових пазух), рідше бронхіти, а найнебезпечнішим ускладненням є пневмонія. У дорослих отити й синусити виникають не так часто, як у дітей, натомість поширеними ускладненнями є бронхіти та пневмонії. Частота виникнення ускладнень — це своєрідний "маркер" того, наскільки активно імунітет здатен боротися не тільки з вірусами, які спричиняють хвороби, а й може захиститися від бактеріальних інфекцій. Адже саме приєднання бактеріальної інфекції зазвичай спричиняє ускладнення, зокрема - з боку нижніх дихальних шляхів (бронхіти чи пневмонії).

Звичайно, важливо допомагати організму менше хворіти: створювати умови, за яких імунітет може повноцінно працювати й швидше долати недуги. Йдеться про регулярне провітрювання приміщень, миття рук, вживання достатньої кількості рідини, підтримання нормальної вологості повітря в житлових кімнатах та офісних приміщеннях. Але для уникнення ускладнень іноді цього виявляється недостатньо, тож імунітет потребує додаткової підтримки.

Як запобігти розвитку ускладнень ГРВІ

Існують загальні правила, дотримання яких дозволяє зменшити ймовірність розвитку бактеріальної інфекції як ускладнення застуди чи грипу:

  1. Своєчасне виявлення вірусної інфекції і швидкий початок лікування.
  2. Застосування жарознижувальних засобів за температури вищої 38,6˚С. Нижчу бажано не збивати як у дітей, так і у дорослих, адже підвищення температури тіла є реакцією імунітету, необхідною для знищення вірусів.
  3. Забезпечення режиму пиття (діти й дорослі мають достатньо пити під час вірусної інфекції), перебування в приміщення з достатньо зволоженим повітрям і оптимальною температурою — близько 20-22˚С. Регулярне провітрювання приміщення.
  4. Симптоматичне лікування за призначенням лікаря (інгаляції, застосування препаратів проти нежитю, кашлю, головного болю). Приймання антибіотиків лише за рекомендацією лікаря!
  5. Мінімізація контактів із хворим. Дитина з ознаками ГРВІ не повинна відвідувати колектив, навіть якщо вона не має підвищеної температури тіла. Дорослим теж варто залишатися вдома, якщо з’явилися ознаки застуди чи грипу.
  6. У разі респіраторних вірусних нфекцій можна гуляти на вулиці й дітям, і дорослим, якщо це дозволяє самопочуття, але слід уникати контактів з іншими людьми під час прогулянок, щоб не наражати нікого на небезпеку зараження.
  7. Профілактика ускладнень ГРВІ із застосуванням механічного бактеріального лізату. До таких засобів належить, зокрема, Респіброн. Механічні бактеріальні лізати в медичній літературі називають мукозальними вакцинами. Це таблетки для розсмоктування, які містять фрагменти бактерій — збудників пневмоній та бронхітів. Потрапляючи в організм у формі бактеріального лізату, клітини бактерій "навчають" слизові оболонки дихальних шляхів давати відсіч бактеріям, якщо організму з ними доведеться зустрітися.

Профілактичне застосування препарату Респіброн має особливість: для забезпечення ефективного захисту від бактеріальних ускладнень його слід приймати трьома циклами по 10 днів із перервою 20 днів між кожним циклом. Починати приймання препарату можна в будь-який час, але бажано до початку спалаху захворюваності на ГРВІ та грип — це дозволяє максимально захистити організм дитини або дорослого від інфекцій. Тривалість захворювання серед тих, хто пройшов повний профілактичний курс, скорочується на 57%, а необхідність призначення антибіотиків - на 81%. Останнє означає, що бактеріальні ускладнення, які зазвичай вимагають призначення антибактеріальних препаратів, не розвиваються завдяки профілактиці із застосуванням препарату Респіброн. Є ще одна вагома перевага застосування цього засобу: серед тих, хто проходить профілактичний курс, захворюваність на ГРВІ знижується майже на 60%.

Зверніть увагу: якщо після полегшення симптомів захворювання знову підвищилася температура тіла, з’явився нежить, головний біль, біль в обличчі, сильний кашель, задишка, нежить із зеленуватим слизом чи домішками крові, слід негайно звернутися до лікаря. Поява симптомів після полегшення часто свідчить про розвиток ускладнень ГРВІ.

Іноді на лікування ускладнень вірусної інфекції потрібно більше часу, ніж на лікування самої ГРВІ. Тому бажано зробити все можливе, щоб захиститися від розвитку ускладнень застуд. Зокрема, приймаючи препарат Респіброн, який допомагає зміцнити загальний та місцевий імунітет дихальних шляхів і зменшує ймовірність виникнення бактеріальних ускладнень вірусних інфекцій у дітей та дорослих.

Повʼязані теми:

Наступна публікація