Вісім тисяч за комуналку та 70 га території. Як Аваков живе в орендованій "Фортеці"

Вісім тисяч за комуналку та 70 га території. Як Аваков живе в орендованій "Фортеці"

Фото: Getty Images

Журналісти дізналися, де насправді мешкає Аваков.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков більше не мешкає у готельному номері площею 11 кв. м, а суттєво покращив свої житлові умови, оселившись у "Фортеці".

Про це йдеться у розслідуванні програми "Схеми", спільного проекту Радіо Свобода та каналу "UA:Перший".

На вулиці Вишгородській на території 70 гектарів, розташувались спеціальні об'єкти Міністерства внутрішніх справ України. Жодних розпізнавальних знаків установа не має. Але офіційно цей комплекс спеціальних об'єктів (КСО) має назву "Фортеця".

Фото: "Схеми"

Директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко розповів для чого існує "Фортеця": "По суті, вона може використовуватися як тимчасовий віддалений спеціальний пункт управління МВС з усіма належними для такого статусу об'єктів комунікаціями. Також до основних завдань цього комплексу належать організація тимчасового перебування, в тому числі проживання".

На території комплексу діє госпіталь МВС, спеціальний адміністративний об'єкт – запасний пункт управління підрозділами міністерства.

Тут також розташовані будинки для тимчасового проживання, де, за даними міністерства, переважно мешкають пенсіонери – колишні працівники МВС та родини учасників АТО, яким міністерство погодилося тимчасово надати житло.

Частково "Фортеця" і сама заробляє, надаючи будинки в користування, але загалом ця установа неприбуткова. На неї йдуть гроші з держбюджету. Минулого року було виділено 1,37 мільйона гривень. Цього року лише за 9 місяців бюджетне фінансування на утримання комплексу збільшилось до 7,63 мільйона гривень.

Водночас заступник керівника комплексу "Фортеця" Сергій Безпалий скаржиться: будинки для тимчасового проживання, які надаються в користування відставним правоохоронцям та родинам бійців АТО, давно потребують ремонту.

Фото: "Схеми"

Але не вся територія комплексу настільки занедбана. Її частину нещодавно обгородили високим парканом, встановили камери спостереження та посилено охороняють.

На території за високим парканом – так званий центральний адміністративний будинок "Фортеці". Схоже, основні видатки на комплекс у 2016 році спрямовувалися саме сюди.

З даними Єдиного веб-порталу використання публічних коштів, за капітальний ремонт огорожі комплексу у вересні цього року було сплачено майже 1,5 мільйона гривень.

Ще 560 тисяч у тому ж місяці було виділено на капітальний ремонт об'єктів благоустрою. Окрім того, ремонт самого адміністративного будинку коштував майже мільйон гривень. А щоб обладнати відеоспостереження, витратили ще 124 тисячі гривень з бюджету.

Журналісти повідомляють, що офіційно комплекс призначений для приймання іноземних та державних делегацій, проведення поліцейських конференцій та штабних навчань. Але упродовж тижня журналісти спостерігали, як із закритої території виїжджає один-єдиний кортеж.

Третього листопада з воріт комплексу "Фортеця" журналісти зафіксували виїзд трьох автівок – "Мерседес", "Вольксваген" і "Тойота". Це машини кортежу міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. На відео липня цього року зафіксовано, як міністр виходить з цього ж "Мерседеса" в супроводі того ж кортежу. Отже, кілька днів поспіль саме міністерський кортеж виїжджав із закритої території комплексу.

Фото: "Схеми"

Торік, коментуючи свою декларацію, Арсен Аваков писав, що мешкає у парламентському готелі "Київ", у номері на 11 квадратних метрів. Схоже, міністр проміняв готельний номер на проживання у будинку на закритій території.

Журналісти програми кілька разів намагалися підтвердити це у керівництва "Фортеці", а також у самому Міністерстві внутрішніх справ. Але, зрештою, сам Арсен Аваков зізнався, що мешкає на території комплексу спеціальних об'єктів "Фортеця".

"Ми маємо оренду в цьому комплексі на законних підставах", – пояснив міністр журналістам. На запитання, чи сплачує він за оренду приміщення, Аваков відповів: "Так, сплачую. Вам керівник, наскільки я знаю, нашого підрозділу дав коментар. І Ви, будь ласочка, не плутайте журналістику з підгляданням".

Згодом директор департаменту комунікацій МВС таки розказав, скільки витрачає міністр на проживання у цьому чотириповерховому комплексі.

"Це залежить від рівня спожитих комунальних послуг, які не є сталими, залежно від кожного місяця, але загалом ця сума перевищує десь вісім тисяч гривень. До дев'яти тисяч гривень", – зазначив Артем Шевченко.

Також він додав, що Аваков орендує лише частину комплексу – 130 кв. м.

Фото: "Схеми"

Журналісти зафіксували, що, окрім самого міністра та персоналу, на закриту територію упродовж дня ніхто не заїжджає. Джерела програми у МВС підтвердили, що Аваков у цій чотириповерховій будівлі мешкає сам, хоч і використовує лише частину приміщень.

Схоже на те, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков виявив виняткову ощадливість, при тому, що задекларував більше ніж мільйон доходів, орендує у спецкомплексі МВС 130-метрові апартаменти за 8 тисяч гривень.

Таким чином, він мешкає в огородженій височенним парканом чотириповерховій будівлі, що перебуває на балансі підпорядкованого йому відомства, яка добре охороняється за держкошт його ж підлеглими.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков задекларував понад 1,6 млн грн доходів, отриманих у 2015 році, квартири, картини, антикваріат та інші цінні речі.

Міністр спільно з дружиною Інною володіє двома квартирами в Харкові площею 657,90 кв. м і 70,90 кв. м, й одноосібно володіє квартирою в місті Чугуїв Харківської області площею 39,30 кв. м, а також земельною ділянкою в Коробочкиному Харківської області площею 1,2 тис. кв. м. Крім того, міністр з дружиною мають картини; наручні годинники відомих дорогих брендів; колекцію монет, картини, ікони, інші твори мистецтва; набори меблів, колекцію зброї, вино, ювелірні вироби, шуби та інші цінні речі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація