Високопосадовцю часів Януковича загрожує 10 років за фінансування "ДНР"

Високопосадовцю часів Януковича загрожує 10 років за фінансування "ДНР"

Фото: Getty Images

Також СБУ з'ясувала, що одна з київських фірм продавала російський софт в окупований Луганськ.

Після скандалу, який розгорівся довкола обшуків в офісах компаній Dragon Capital та "Укргазвидобування", працівники Служби безпеки України пояснили свої дії документуванням використання спеціального програмного забезпечення виробництва РФ, котре становить шпигунську загрозу. У спецслужбі спростували інтерес до основної діяльності компаній, до котрих завітали з обшуком, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Офіційний сайт програми "Стахановець", про яку йшлося, обіцяє не лише відстежувати все, що робить на комп'ютері співробітник, а й перехоплювати пошту, зчитувати листування, записувати відео з веб-камери та звук з мікрофона. Ба більше – віддалено їх вмикати без відома користувача і таємно контролювати ситуацію у приміщенні. У СБУ це вважають серйозним ризиком і для самих компаній, і для безпеки країни, бо сервери управління цим програмним продуктом встановлені на території РФ, а сам виробник співпрацює з ФСБ РФ.

Під час обшуків з'ясувалося, що одна з компаній-дилерів програмного забезпечення перепродає його в окупований Луганськ. Окрім того, СБУ викрила канал фінансування терористичної організації "ДНР", до якого був причетний колишній посадовець часів Януковича Віктор Шейбут – екс-керівник податкової міліції та колишній перший заступник голови міграційної служби. Він відмивав гроші, які надсилала йому донька Катерина – секретар фейкового громадського руху "Донецька республіка". За допомогою терористів вона "віджала" донецький лікеро-горілчаний комбінат, назвала його "Катя+", сумлінно платить податки так званій "ДНР" і фінансово підтримує "Фонд Захарченка". Ці дії силовики оцінили на кримінальну статтю про фінансування тероризму, яка передбачає до 10 років за ґратами.

Кореспондент ТСН Ольга Нескородяна

Українські компанії, не підозрюючи, можуть зливати важливу інформацію до РФ

Українські компанії, не підозрюючи, можуть зливати важливу інформацію до РФ

Повʼязані теми:

Наступна публікація