Війна за ветеранські гроші: атовці добилися прозорого розподілу бюджетних коштів між спілками

Війна за ветеранські гроші: атовці добилися прозорого розподілу бюджетних коштів між спілками

Війна за ветеранські гроші: атовці добилися прозорого розподілу бюджетних коштів між спілками

Найбільш обурені рішенням навіть не могли пояснити, на що витрачають кошти.

10 квітня учасники АТО та волонтери добилися, аби бюджетні кошти для ветеранських організацій виділяли винятково на прозорому конкурсі, йдеться у ТСН.19:30.

Головна претензія хлопців, які тільки повернулися з війни - мільйони гривень списують на псевдоакції, закупівлю конвертів та вінків, тому кошти не доходять до реальних ветеранів. Ветеранські організації претендують на 20 мільйонів гривень з бюджету, як саме їх розподілять - сваряться між собою молоді атовці та бувалі ветерани.

На засіданні робочої групи представники громадських організацій ветеранів афганської війни та Другої світової, в'язнів концтаборів та політичних бранців вимагали залишити все, як було. Їм опонували атовці. Пропонували - гроші цього року не виділяти взагалі і викинути зі списків організації, що лише списують кошти.

"Категорично припинити фінансувати статутну діяльність, припинити фінансувати "квіточки, віночки". Моєму прадіду, який потоплений в Дніпрі в 1943 квіточки не допоможуть. Ми маємо цю шушваль викинути", - каже представник атовців.

Дати фінансування пропонують уже наступного року тим, хто доведе на відкритому конкурсі, що гроші потрібні для справи. Дискусія тривала на підвищених тонах. Перед голосуванням за відкритий конкурс голова афганців взагалі покинув залу.

"Тиск піднявся, я другого інфаркту не хочу", - заявив афганець.

АТОвці та волонтери добилися змін у правилах фінансування ветеранських організацій

АТОвці та волонтери добилися змін у правилах фінансування ветеранських організацій

Більшість голосів робочої групи підтверджує - конкурсу бути.

Найбільше обурився голова Української спілки в'язнів-жертв нацизму Маркіян Демидов. Проте пояснити, на що пішли виділені йому торік державні гроші, не може. Каже, 739 тисяч гривень пішли "на заходи та засідання бюро 4 рази на рік". Бранець приїхав на засідання на Mersedes GL350 2013 року випуску. Проте свою причетність до автівки намагається спростувати. Інша інформація в Єдиному державному реєстрі МВС - там підтверджують, що власник дорогої німецької машини - колишній в'язень концтабору. До того ж, громадський діяч має у власності ще й Porsche Cayenne.

Нагадаємо, цього року Кабмін збільшив виплату разової грошової допомоги ветеранам Другої світової війни, інвалідам війни та жертвам нацистських переслідувань в середньому на 26%. 

Кореспондент ТСН Наталя Нагорна

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація