Військові пояснили процедуру розшифрування чорної скриньки Су-27, який розбився на Вінниччині

Військові пояснили процедуру розшифрування чорної скриньки Су-27, який розбився на Вінниччині

Фото: Reuters

Скільки часу піде на отримання інформації – невідомо.

Чорна скринька з винищувача, що розбився на Вінниччині знайдена, її вже почали розшифровувати, а після цього буде зроблена комп'ютерна модель останнього польоту Су-27, в катастрофі якого загинули двоє досвідчених пілотів. Один із них був українцем, інший американцем, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Пошукова операція на місці падіння літака триває третю добу. Екскаватором уже почали засипати величезну вирву, що залишилася на місці падіння винищувача. Утім, слідчі та експерти досі шукають навіть найменші шматочки, які могли бути рештками розбитого Су-27. Уламки вантажать у "Камази" і доправляють на військовий аеродром у Старокостянтинові. Це – одне з місць дислокації літаків, що беруть участь у навчаннях "Чисте небо-2018".

Експерти почали розшифровувати чорну скриньку з винищувача, який розбився на Вінниччині

Експерти почали розшифровувати чорну скриньку з винищувача, який розбився на Вінниччині

Знайшли і останки двох загиблих пілотів. Ім’я полковника Івана Петренка було відомо ще в день авіатрощі, а от прізвище американського пілота військові чомусь приховували. Написали про нього в Каліфорнії – це підполковник Сет Нерінг на прізвисько "Джетро", пілот із 20-річним стажем. Питання про причини їх загибелі може вирішити чорна скринька літака, її знайшли за півкілометра від місця падіння. Комісія вже розпочала розшифровувати бортовий самописець. "Частина даних матеріалів буде передана до підрозділів Повітряних сил для переведення даних у той вигляд, який  можна буде сприйматися наочно, і дасть можливість сформувати комп’ютерну модель польоту літака", - пояснив заступник військового прокурора Вінницького гарнізону Іван Парфьонов.

А от жителі сіл Уланівка та Пагурці досі не можуть оговтатися – аварія сталася за кілометр від їхніх будинків. У вівторок від ревіння винищувачів над головою здригалися від переляку. "Такі віражі робили, що бабки тут хрестилися і молилися. На село, на будинки, куди хоч міг впасти", - каже очевидець Віталій Козак. Люди впевнені – щось сталося під час крутого маневру літака, а пілоти зробили все, щоби відвести винищувач від осель.  "Хлопці ціною своїх життів відвели цього літака від села. Судячи х того, як він упав, все говорить, що вони тягнули, через те і не встигли катапультуватися", - вважає мешканець Уланів Віталій Присяжнюк.

За фактом падіння судна військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею про порушення безпеки польотів. Скільки часу потребуватиме розшифрування чорної скриньки – поки що невідомо.

Нагадаємо, літак розбився 16 жовтня, близько 17 години у полі поблизу селища Уланів, що на Вінниччині. Відомо, що винищувач Су-27 УБ із бортовим номером 70 належав 831 бригаді тактичної авіації із Миргорода Полтавської області. Жертв серед мирного населення немає. За словами міністра оборони Степана Полторака, літак цього року проходив ремонт. Міноборони отримало його з заводу у липні. 

Навчання "Чисте небо-2018", що тривають на Вінничині - це найбільші військові авіатренування за часів незалежності України. Вони зібрали льотчиків із восьми країн-партнерів НАТО. Фахівці пошуково-рятувального забезпечення Збройних сил України спільно з військовослужбовцями з США та Данії відпрацьовують питання пошуку, надання допомоги та евакуації екіпажів, які зазнали лиха. 

Кореспондент ТСН Анна Тітовська

Повʼязані теми:

Наступна публікація