Військові з’ясовують, чому інформація про події в Балаклії з’явилася із запізненням

Військові з’ясовують, чому інформація про події в Балаклії з’явилася із запізненням

Фото: УНІАН

Повідомлення про утилізацію боєприпасів від місцевих офіцерів мало надійти завчасно – так передбачено інструкціями.

Вибухи на території військового арсеналу у Балаклії забрали життя двох військовослужбовців, іще четверо поранені. Трагедія сталася близько 14:30 дня в п’ятницю, 15 листопада, і майже одразу соцмережі наповнилися фото та відео свідченнями жителів міста та прилеглих до полігону селищ, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

На кадрах зафіксовані величезний стовп диму над артскаладами, подекуди чутно і вибухи. "Я бачив – диміло. Чутки різні. Вибухало там по дрібницям. Ну, не так, як того разу", - пояснив журналістам один із очевидців. Загалом було близько двох десятків вибухів. Після 15:00 години вибухи припинилися.

Вибухи у Балаклії: чи є небезпека для цивільних і як загинули військові

Вибухи у Балаклії: чи є небезпека для цивільних і як загинули військові

На сайті балаклійської міськради повідомлення про подію з’явилося вже постфактум - о 16:00 годині. В оголошенні написано: зберігайте спокій, ситуація стабілізована, осередок займання локалізований. Військове керівництво запевняє, що місцеві органи влади мали бути попереджені завчасно. "З'ясовує оперативна группа, чи було попереджено і кого саме. Завжди в таких випадках повідомляються місцеві органи влади, щоб не було ніяких панічних настроїв. Це передбачено інструкціями. Ми з'ясовуємо інформацію щодо алгоритмів, як повідомлялось, кому і яким чином", - наголосив керівник управління зв’язків з громадськістю Генерального штабу України Богдан Сеник.

Як вже знає багато читачів, через надзвичайну подію на території Центральної артилерійської бази загинули двоє...

Опубліковано Андрій Загороднюк Пʼятниця, 15 листопада 2019 р.

Спочатку Генштаб називав ситуацію контрольованою та безпечною – там заявили, що сапери утилізовували в спеціальному котловані залишкі боєприпасів, які не можна транспортувати. Але вже за півгодини з’явилася нова інформація про чотирьох поранених військовослужбовців, ще за кілька хвилин – про те, двоє саперів загинули. Співчуття їх рідним і близьким уже висловив міністр оборони Андрій Загороднюк. "Розумієте, це робота з вибухонебезпечними предметами. Чому – це з’ясує вже слідство за результатом відповідної експертизи. Військовослужбовці були підготовлені, це військовослужбовці-сапери", - розповів Роман Сеник.

Один з поранених перебуває у Балаклійській районній лікарні, ще трьох транспортували в Харків. З них один у важкому стані, двоє – середньої важкості. Всі вони – чоловіки від 20 до 30 років, в одного опік та перелам руки, у другого опік, у третього перелами. "Опіки, контузія, черепно-мозкова травма. Вибух сам стався в місці, де звозяться після розмінування боєприпаси. Яке захищене і спеціально обладнане для того, щоби туди небезпечні предмети звозилися і в подальшому утилізувалися", - розповів заступник начальника військової частини Олександр Мирун.

Кореспондент ТСН Юлія Семененко

Повʼязані теми:

Наступна публікація