Візитівка міста, історична пам'ятка чи пропаганда тоталітаризму: у Каховці вирішують долю монумента червоноармійцям

Візитівка міста, історична пам'ятка чи пропаганда тоталітаризму: у Каховці вирішують долю монумента червоноармійцям

Монумент підпадає під закон про декомунізацію.

У Каховці на Херсонщині вирішують долю пам'ятника червоноармійцям, який мали б демонтувати відповідно до закону про декомунізацію. Міські чиновники відмовляються це робити, бо монумент став візитівкою міста. Чи можна зберегти тачанку і як це зробити - у сюжеті ТСН.19:30.

Величезний пам’ятник розташований просто посеред степу. На ньому зображено четверо коней, кулемет та троє бійців. Легендарна тачанка вже багато років є символом Херсонщини, а також пам’ятником радянської епохи.

Про монумент меру Каховки нагадали з Інституту національної пам’яті. Мовляв, на тачанці зображена комуністична символіка. Це пропаганда тоталітаризму, яка є кримінальним злочином і наругою над мільйонами жертв режиму. Тож монумент підлягає знесенню. "Там немає ні серпа, ні молота. Із символіки там ви можете побачити будьоновку", - каже каховський міський голова Андрій Дяченко.

Такого немає не лише в Україні, а й у Європі, кажуть  музейники. Приголомшливі розміри - це  висота вісім метрів, і 18 метрів ширина. Вага понад ста тонн, з яких 80 - це бронза.Тачанку встановили до річниці Жовтневого перевороту і присвятили епізоду громадянської війни в Російській імперії.

Скандальна тачанка: у Каховці вирішують долю пам'ятника червоноармійцям

Скандальна тачанка: у Каховці вирішують долю пам'ятника червоноармійцям

"Будьонний сказав, що ви поставили пам'ятник не будьонівській, а махновській тачанці. Справа в тому, що в червоній армії коням підстригали хвости по самі бабки, тобто по коліна задніх ніг. Для того, щоб відрізнятися від вояків білої армії, махновської, чи української. Ну а тут, звичайно, для краси зробили повноцінні хвости", - каже історик Олекса Паталах.

Каховчани кажуть, що вже давно не сприймають тачанку як пам’ятник червоноармійцям. Це візитівка міста і центр багатьох молодіжних зібрань. "Маємо виконувати закон, але іноді треба і спілкуватися з людьми, і на їхню думку теж треба зважати", - переконана директорка Каховського краєзнавчого музею Світлана Седьолкіна.

У Каховці скликали позачергову сесію міської ради. У залі повно людей, і всі - за тачанку. Зберегти пам'ятник і не порушити закон про декомунізацію можливо, кажуть в Інституті національної пам'яті, але рішення влада мала ухвалити ще п'ять років тому.  

"Ніхто з Києва не їде, не розказує органам місцевої влади чи не зносить нічого. Будь ласка, придумайте щось, зніміть зірки ось ці більшовицькі, символи, переосмислите, переозначте. От власне, всі історія", - каже голова Українського Інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Як не зносити, а лише декомунізувати тачанку з червоноармійцями є чимало пропозицій. Наприклад, спиляти зірки з будьонівок або ж замінити їх на папахи, як у Нестора Махна.

Але усі ці варіанти місцеві депутати поки що відкинули. Наполягають, щоб у пам'ятника змінили лише назву. Звернулися до президента, Верховної Ради і прем’єра, запланували громадські слухання. Тим часом місцеві не приховують, що через сканадальний розголос до тачанки їхатиме ще більше людей. 

Кореспондентка ТСН Олена Ваніна.

Повʼязані теми:

Наступна публікація