Волонтери проводять махінації з цінами на ліки для хворих малюків

Волонтери проводять махінації з цінами на ліки для хворих малюків

Волонтери зловживають довірою сімей / Фото: ТСН.ua

"Благодійники" наживаються на горі українських сімей.

Після сюжету ТСН про псевдо-волонтерів, які збирають гроші на вулицях Дніпропетровська, підставляючи фото хворих дітей під  фантомні  рахунки, - до редакції звернулись інші люди, які теж забажали поділитись своїм досвідом спілкування із добровільними помічниками. 

Вони  закидають волонтерам  махінації з цінами на ліки для хворих на рак крові малюків.

Дворічна Віка "згоріла" від лейкемії два місяці тому.  Її родина і досі не може оговтатись від горя, і від того,  що усвідомили вже після похорону. Гроші на лікування дівчинки збирали "усім миром" за допомогою волонтерів. 

Вони ж знаходили та приносили необхідні ліки. Невідповідність сум у чеках та в розписці, яку  у них попросили, каже Світлана -  помітила тільки тепер.

"Вони принесли чек без дати, без нічого, з мене вони взяли 7 тисяч, а в чеку було 6190", - каже Світлана.

А в останній день життя її дитини лікарі виписали два препарати, шукали їх теж волонтери. Один,  сказали жінці, коштуватиме 5 тисяч гривень, а от другий - аж 5 тисяч доларів.

"Після смерті Вікусі я питала у жінок в лікарні чи заказували вони цей препарат. Вони відповіли, що він їм обійшовся в 350 доларів", - розповіла бабуся померлої дівчинки Людмила Перекопська.

Про схожі розбіжності розповідає і мама  5-річної Софійки. 

"6700 виставлено, а розписку взяли на 8. Куди ділися 1300?", - питає мати хворої дівчинки.

Жінка каже, коли запитала про це у волонтера - наразилася на конфлікт.

Тетяна - одна з тих двох волонтерок, на яких скаржаться батьки. Зізнається, що  шокована, бо зберігає усі чеки і розписки, тож відслідкувати можна  кожну копійку. А заробити на хворих дітях волонтери, мовляв,  не можуть не лише з етичних міркувань, а й тому, що грошей в руки ніколи не беруть.

А прохання по допомогу Софійці, пояснює,  видалили із сайту, бо мама відмовилася звітувати, куди витрачає благодійні кошти.

"Існує у волонтерів негласне правило, батьки повинні відзвітувати, що ці гроші йдуть саме на лікування, а не кудись ще. Немає звіту - немає проханням про допомогу", - розповіла волонтер.

Натомість  громадська  правозахисна організація хоче провести своє розслідування , особливо  щодо  неліцензованих в Україні препаратів, які волонтери і батьки  приватно замовляють за кордоном, бо, якщо зловживання і є, то саме на них.

"Ми стикаємося з цим вперше, до цього всі мовчали, батьки бояться про це говорити. Але тут треба дуже ретельно розбиратися", - каже Лариса Бабічева голова громадської організації "За права пацієнтів"

Судової перспективи, кажуть юристи, ця справа не має. Але до  вирішення конфлікту свою роботу у гематологічному відділенні, де нині лікуються 18 дітей, волонтери припинили.

Повʼязані теми:

Наступна публікація