Волонтери збирають кошти на ремонт легендарної швидкої "Ельки", яка врятувала сотні бійців

Волонтери збирають кошти на ремонт легендарної швидкої "Ельки", яка врятувала сотні бійців

Волонтери збирають кошти на ремонт легендарної швидкої "Ельки", яка врятувала сотні бійців

Автівка отримала "важке поранення" поблизу Широкиного.

Машина, яка врятувала на передовій життя кількох сотень поранених, зараз сама потребує допомоги. У позашляховик батальйону госпітальєрів з позивним "Елька" влучив снаряд, йдеться у сюжеті ТСН.16:45.

На ремонт до Івано-Франківська сам доїхати автомобіль уже не міг - притягли на лафеті. Стареньке авто одне з перших, яке волонтери купили у Польщі та передали госпітальєрам. Тепер військові медики збирають гроші на ремонт машини.

Їхня легендарна "Елька" з передової вивезла кілька сотень поранених. Без зайвих забобонів військові медики кажуть: це стареньке авто щасливе. Свою "воєнну кар'єру" машина почала ще у Донецькому аеропорті. Пройшла Піски та Старогнатівку, понад півроку від'їздила у Широкиному неушкодженою. Це при тому, що саме в авто, які позначені червоними хрестами, намагаються цілити бойовики.

"Здалека воно дуже притягує. Це ми навчені 2014-15 роками, що якраз по нашим машинам працювали, бо бачили хрести. Щоб хлопців морально вбити", - каже шофер-парамедик Сергій Мороз.

Снаряд, який вивів позашляховик з ладу, влучив у медичну машину в Широкиному. І то, кажуть госпітальєри, спрацювала її щаслива карма, бо снаряд, який розірвав машину, не ушкодив жодної людини.

Військові медики збирають гроші на ремонт позашляховика госпітальєрів

Військові медики збирають гроші на ремонт позашляховика госпітальєрів

Свою понівечену "бойову подругу" госпітальєри не залишили – на ротацію до Івано-Франківська повернулися разом. Тут її лікуватимуть. Осколки ворожого снаряду пробили бензобак й гальмівну систему. А роки на фронтовому бездоріжжі вкрай розбили ходову.

"З неї все тече, не можемо нормально ні в радіатор залити. Вона зразу починає плакати, що змучилась і хоче більше шанобливого ставлення до себе", - каже Мороз.

Майстри на СТО кажуть, що у мирному житті за реанімацію таких машин зазвичай не беруться. Однак як для бойової, стан "Ельки" ще непоганий.

"На такі дрібниці, як ці дірочки, ніхто й уваги звертати не буде. Лише ходова і двигун ремонтуються, щоб машина з пункту А в пункт Б могла доїхати і довезти хлопців", - розповідає волонтер Михайло Курій.

Майстри-волонтери працюють безкоштовно. Однак запчастини військовим медикам доводиться купувати самотужки. Ремонт машини обійдеться у майже 20 тисяч гривень. Госпітальєри сподіваються, що небайдужі містяни допоможуть їм полагодити авто і легендарний позашляховик знову поїде рятувати поранених.

Кореспондент ТСН Алла Пасс

Повʼязані теми:

Наступна публікація