Кладовище медуз у Кирилівці наполохало туристів: екологи назвали причину

Кладовище медуз у Кирилівці наполохало туристів: екологи назвали причину

Фото: pixabay.com

Відпочивальники скаржаться, що зайти в море неможливо.

Приємний відпочинок на Азовському морі українцям псують медузи. Їх настільки багато, що спокійно поплавати у морі не вдається.

У соцмережах численні відпочивальники роблять публікації та скаржаться, що зайти в море неможливо. Сайт ТСН.ua дізнавався, у чому полягає причина цього явища. 

Наразі, за словами туристів, тисячі медуз "окупували" курортну Кирилівку. 

"Суцільні медузи навколо. Звідки їх стільки у цьому році я не знаю. Можливо, їх прибиває до берега через температуру. А тут просто якесь кладовище медуз. Тут все встелено слиззю гнилих медуз", - розповідає автор відео.

Користувачі інтернету припускають, що у медуз може бути шлюбний період і вони пливуть на мілину. "У вас в Кирилівці наразі спостерігається нашестя медуз виду - медуза звичайна "Корнерот", що відноситься до слабо жалячих медуз. Зараз всюди в світі відбувається катастрофічне збільшення чисельності цих мешканців. Однією з причин стало погіршення екології океану", - пояснюють нашестя медуз під відео користувачі.

Тікають від бруду

Екологи розповідають, що причиною нашестя медуз є забрудненість моря та річок, які в нього впадають.

"Треба починати з річок. Весь той бруд, який потрапляє в наші ріки, потім потрапляє в моря. З кожним роком море починає все більше цвісти, тому що вода пріснявіє, в неї потрапляють фосфати, нітрати з полів. Там і підвищена мінералізація води, і зменшена солоність, і краща прогріваність, і тому масовість медуз біля берегів", - пояснив ТСН.ua голова Національної екологічної ради України, еколог Олександр Чистяков.

Хто повинен прибирати 

У Кирилівській селищній раді ТСН.ua розповіли, що з медузами ніяк не борються.

"Медузи на своїй території має прибирати кожна база відпочинку. Жодних інших заходів щодо боротьби з медузами у нас не передбачено", - повідомили ТСН.ua представники селищної влади.

Поки ж відпочивальникам доводиться миритися зі слизькими "окупантами" узбережжя моря і чекати, поки натовп медуз переміститься деінде

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Дніпрі також з'явилися медузи

Повʼязані теми:

Наступна публікація