Воєнний стан в Україні: як працюватимуть держустанови та оновлені правила в'їзду росіян до країни і Криму

Воєнний стан в Україні: як працюватимуть держустанови та оновлені правила в'їзду росіян до країни і Криму

Фото: Reuters

В 10 областях України ввели воєнний стан.

Верховна Рада України підтримала пропозицію президента та 26 листопада проголосувала за введення воєнного стану  в 10 областях України. Нові умови передбачають низку можливих обмежень та зміни в роботі державних установ.

Воєнний стан діятиме 30 діб на території Вінницької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Чернігівської, а також Донецької, Запорізької, Херсонської областей та у внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії. На життя громадян поза межами цих областей ухвалене рішення практично не впливатиме.

Фото: ТСН.ua

ТСН.ua дізнався, в якому режимі працюватимуть лікарні, освітні заклади, банки, органи місцевого самоврядування, залізниця, аеропорти, автовокзали, правоохоронні органи та мобільні оператори.

Як працюватимуть заклади освіти

Про особливості чи зміну роботи закладів освіти на час введення воєнного стану в ухваленому 26 листопада законопроекті не йдеться. Тим не менш у загальному законі "Про правовий режим воєнного стану" від 2015 року є пункт 2 статті 15.  Згідно з ним, військові адміністрації населених пунктів здійснюють повноваження із управління навчальними закладами, закладами охорони здоров’я, культури, фізичної культури і спорту, які належать територіальним громадам або передані їм, молодіжними підлітковими закладами за місцем проживання; організації їх матеріально-технічного та фінансового забезпечення.

Зокрема, серед іншого, законом передбачено, що на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права та свободи людини і громадянина. Серед них, можливе обмеження статті 53 (Кожен має право на освіту). Проте запровадженням воєнного стану ці обмеження не вводяться автоматично і освітні заклади працюватимуть у штатному режимі.

Як працюватимуть лікарні

Лікарні під час воєнного стану працюватимуть в штатному режимі, хоча у певних медичних закладах, перелік яких встановлено законом, що гарантує своєчасне лікування захисників, створять резервні місця для військових та запас необхідних препаратів. До переліку закладів входять міські, районні, обласні лікарні, госпіталі, диспансери, а також інститути різного профілю Національної академії медичних наук.

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун запевнила, що громадяни не відчують на собі змін у наданні медичних послуг.

"Доступ цивільного населення до медзакладів та правила отримання медичної допомоги на цей час залишаються незмінними", - написала очільниця МОЗ на своїй сторінці у Facebook.

Як працюватимуть фінустанови та банки

Глава Національного банку України Яків Смолій заявив, що ухвалене рішення "жодним чином не вплине на роботу банківської системи, банківські відділення та офіси будуть працювати у звичайному режимі, і рішення не вплинуть на роботу банків".

Про роботу у звичному режимі говорять також в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі. Там запевняють, що воєнний стан не позначиться здійсненні економічні операції суб'єктами господарювання та громадянами. А віце-прем'єр Павло Розенко ще раніше переконував, що введення воєнного стану не вплине на виплату пенсій та зарплат.

Проте, у пункті 1 статті 8 все того самого закону "Про правовий режим воєнного стану" від 2015 року йдеться про посилену охорону важливих об'єктів державної економіки

Зміни на залізниці, автовокзалах та аеропортах

В Міністерстві інфраструктури заявили, що у зв'язку із введенням воєнного стану у 10 областях України, запроваджують додаткові заходи із забезпечення охорони і оборони об’єктів інфраструктури.

"Я даю окреме доручення посилити охорону і оборону вокзалів, залізничних станцій, аеропортів, портів та інших об’єктів інфраструктури", - сказав очільник міністерства Володимир Омелян.

Міністр також додав, що буде введено особливий режим роботи залізничного транспорту. Він передбачає забезпечення пропускної спроможності залізничної мережі та відповідного рухомого складу для потреб оборони в основних напрямах, визначених Генеральним штабом Збройних сил України. Також пріоритетність під час призначення поїздів буде визначатися необхідністю здійснення перевезень в умовах воєнного періоду, за рішеннями військового командування.

Проте Омелян закликав не панікувати, адже робота продовжиться у штатному режимі.

"Всі дії виважені і скоординовані. Готовність до захисту об’єктів інфраструктури та оборони держави найвища. В ситуації, яка склалася, для нас немає нічого нового – кожне друге покоління українців боронить свою землю від північних сусідів. Тож спокійно працюємо, але перебуваючи у найвищій ступені готовності", – додав він.

На введення воєнного стану відреагували в українських аеропортах. Так, аеропорт Харкова повідомив, що жодних змін не передбачається, з огляду на те, що Харківщина є серед 10 областей про які йдеться в законопроекті.

Не обмежуватиме україніців в польотах і авіакомпанія "МАУ". Коментуючи введення воєного стану, там розповіли, що ухвалений документ не накладає жодних обмежень щодо економічної діяльності на всій території України. Відповідно, авіаційне сполучення до/з та всередині України здійснюється у штатному режимі й без жодних обмежень.

Але через воєнний стан в Україні національна пасажирська авіакомпанія Болгарії Bulgaria Air скасувала прямі рейси Одеса-Софія до 16 грудня включно.

Як працюватимуть місцеві органи влади та правоохоронці

В додатку до закону "Про введення воєнного стану в Україні" президент надав окремі доручення деяким відомствам. Заходи необхідні для забезпечення оборони та здійснення захисту та безпеки населення України.

Обласним та місцевим органам самоврядування доручили утворити ради оборони та забезпечити сприяння військовому командуванню у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану. У всіх регіонах України ради оборони міст вже утворені.

Своєю чергою в поліції повідомили про перехід на посилений варіант несення служби.

У прес-службі поліції Миколаївщини ТСН.ua підтвердили, що від 26 листопада працюють в посиленому режимі, тобто зосередили всі сили на охороні громадського порядку й підвищення безпеки мешканців області.

Робота мобільних операторів

Ще перед запровадженням воєнного стану, 26 листопада, всі три мобільні оператори заявили про готовність до роботи в особливому режимі. Там пообіцяли працювати без перебоїв та закликали абонентів не хвилюватися.

Оператори також пообіцяли одразу ж сповістити користувачів про будь-які зміни умов надання послуг.

Зазначимо, що під час воєнного стану може бути задіяне обмеження статті 31 (Кожному гарантується таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції).

Як проводитимуть спортивні змагання

Щодо проведення змагань, то 27 листопада до українців звернувся міністр молоді та спорту Ігор Жданов. Він заявив, що не скасовуються жодні спортивні турніри національного та міжнародного рівня, що заплановані до проведення в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Луганській, Донецькій, Сумській, Харківській, Чернігівській, Вінницькій областях.

Обмеження щодо проведення масових спортивних заходів можуть застосовуватися лише в разі наявності інформації про серйозну небезпеку для громадян, яка отримана від Служби безпеки України та правоохоронних органів.

Також не змусила на себе довго чекати реакція Федерації Футболу України. У ФФУ переконують, що  не отримували жодних рекомендацій чи застережень щодо обмеження проведення футбольних заходів у Києві чи регіонах країни, у тому числі щодо проведення таких заходів у 10 областях, на території яких введено воєнний стан.

Проте, запровадження воєнного стану все ж вплинуло на проведення одразу кількох футбольних матчів. 27 листопада УЄФА повідомив про перенесення поєдинку Ліги Європи між Ворсклою та лондонським Арсеналом з Полтави до Києва. Хоча на Полтавщині воєнний стан не діє, проте лондонці мали прилітати в Харків, а потім вже їхати автобусом в Полтаву.

Через те, що Харківська область входить до територій, у яких введено воєнний стан, спеціальна комісія УЄФА ухвалила відповідне рішення",  - пояснили в ФФУ.

Про можливе перенесення матчу іншого європейського турніру, Ліги Чемпіонів, між Шахтарем, що базується в  Харкові та Ліоном заговорив президент французького клубу.

"Матч "Арсенала" в Україні перенесено. Ми не знаємо, чи вирушимо до України, з огляду на політичну ситуацію. Важко знайти літак, щоб дістатися туди. УЄФА ухвалить рішення", - сказав Жан-Мішель Ола.

Як працюватиме "Укрпошта"

Компанія звернулася до українців після ухвалення закону. В "Укрпошті" запевнили, що введення військового стану в деяких областях не вплине на її роботу: умови виплати пенсій та пересилання поштової кореспонденції не зміняться. Клієнти, як і раніше, отримуватимуть послуги у поштових відділеннях в повному обсязі. 

Також жодних змін у цінах та графіку роботи відділень не відбудеться.

Обмеження в'їзду до країни та Криму

Україна обмежила в’їзд росіянам-чоловікам віком від 16 до 60 років. Так, на кордоні не впускатимуть тих, у кого для цього не буде достатньо підстав, й тих, хто нечітко пояснює мету поїздки.

Під заборону можуть потрапити не лише росіяни, а й інші іноземці, які можуть становити загрозу. Однак до росіян "більша увага". Обмеження не діятимуть щодо громадян України, які в’їжджають на територію країни з Росії.

Окрім цього, незважаючи на заборону, яку запровадили через воєнний стан, до України пускатимуть:

  • на похорони;
  • у зв’язку з хворобою близьких родичів;
  • у разі наявності дипломатичного статусу;
  • у разі наявності документів, які дозволяють проживати в Україні.

Крім того, Україна повністю закрила в'їзд до Криму для іноземців. Від 29 листопада адмінкордон з окупованим Кримом можуть перетинати винятково громадяни України. Обмеження будуть діяти протягом дії воєнного стану. Ті іноземці, які на момент запровадження обмежень опинилися в Криму, можуть без перешкод залишити півострів.

Тим часом Росія не планує обмежувати в'їзд українським чоловікам у відповідь на заборону з боку України.

В Україні запровадили воєнний стан в 10 прикордонних областях

В Україні запровадили воєнний стан в 10 прикордонних областях

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того самого дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому поранивши щонайменше шістьох українських моряків та захопивши інших у полон.

В ніч проти 26 листопада РНБО провела екстрене засідання та запропонувала ввести в Україні воєнний стан у зв'язку з агресією Російської Федерації в Азовському морі.

Після рішення Радбезу спікер Верховної Ради України Андрій Парубій скликав позачергове засідання Верховної Ради на понеділок, 26 листопада, о 16:00. Президент Петро Порошенко, своєю чергою, ввів у дію рішення та вніс до Верховної Ради законопроект про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні", який згодом затвердили українські депутати.

Повʼязані теми:

Наступна публікація