Вперше за майже півстоліття не вийшов друком журнал "Барвінок", який у Росії визнано екстремістським

Вперше за майже півстоліття не вийшов друком журнал "Барвінок", який у Росії визнано екстремістським

Фото: скриншот з відео

Журнал засновано у січні 1928 року.

У понеділок, 1 липня, вперше за майже століття існування не вийшов дитячий журнал "Барвінок". Саме першого числа щомісяця легенда дитячої літератури виходила без затримки. Досі  "Барвінок" робив перерву у друці лише через війну. Зараз закрився добровільно - через низькі тиражі, йдеться у ТСН.19:30.

На 12-му поверсі друкарні дві маленькі кімнатки - це все, що залишилось від гіганта ще  Радянського союзу з мільйонним тиражами - "Барвінку". Журнал засновано у січні 1928 року у Харкові під назвою "Жовтеня". "Чому закривається журнал?  Ми відчули що щороку кількість нашого передплатника зменшується", - пояснив головний редактор Василь Воронович.

Уперше за майже століття існування не вийшов дитячий журнал "Барвінок"

Уперше за майже століття існування не вийшов дитячий журнал "Барвінок"

Найскандальніший із сучасної історії номер "Барвінку" вийшов у світ 2015 року - у розпал агресії. Саме цей номер заарештували у московській бібліотеці разом із іншими проукраїнськими книжками. Його назвали екстремістським. Російські спецслужби тоді не зрозуміли ні гасла Слава Україні на обкладинці дитячого журналу, ні серії дитячих оповідань про воїнів АТО.

"Війна - це принципово "Слава Україні". Є речі, до яких дитина повинна звикати. Це гасла, гімн, знаки. Їх слід знати з малечку", - додає редактор журналу.

У редакції  не встигають відповідати на дзвінки передплатників з усього світу, які шоковані новиною.

Приклади дитячих успішних журналів, кажуть фахівці у світі є. Приміром, у США  дитячий журнал "Хайлатс", який виходить із 1947 року, до нині зберіг мільйонні тиражі. Хоча 2015 року  пережив падіння передплат і ще тоді перейшов на цифрові технології, запустив додатки в смартфонах.  Журнал "Барвінок" теж мав свою електронну версію, проте  це  їм не допомогло. 

Кореспондент ТСН Світлана Березівська.

Повʼязані теми:

Наступна публікація