Вперше за всю історію головний прапор країни залишив стіни Верховної Ради

Вперше за всю історію головний прапор країни залишив стіни Верховної Ради

Вперше за всю історію головний прапор країни залишив стіни Верховної Ради

Історичний екпонат передали до музею ТСН.

Керівництво парламенту погодилося передати головний прапор країни до експозиції музею новин ТСН, яка вже завтра відкриється у Мистецькому арсеналі. Відтак прапор вперше покинув стіни ВР, йдеться в ТСН.16.45.

Акуратно складений, на дерев'яній тумбі під броньованим склом. З того пам'ятного дня 24 серпня 1991 року його розгортали лише кілька разів і тільки у стінах самої Верховної Ради. Те, історичне, засідання Ради, згадує один з прапороносців Іван Заєць.

"Цілий день перед Верховною Радою стояли десятки-десятки тисяч людей, які тримали в руках ось цей великий синьо-жовтий прапор. І вони чекали тільки тієї митті, коли Рада проголосує акт про Незалежність. Ще в Верховній Раді були перемовини, тертя такі. Тоді ми вийшли до людей і взяли цей прапор і занесли спочатку сюда і потім у зал", - розповідає політик.

Полотнище 4 на 8 метрів пошили жінки на Західній Україні і звідти таємно переправили до Києва. Дивина, у 1991 році важко навіть було дістати тканину потрібних кольорів, спецслужби працювали справно.

"З магазинів вилучалися матерія синьо-жовтих кольорів, щоб не можна було пошити прапор, бо прапорів тоді не було пошитих таких", - згадує депутат.

 

Охорона Верховної Ради перевіряє документи і від'єднує сигналізацію, прапор акуратно несуть на площу перед парламентом, туди, звідки його принесли 26 років тому. Стільки ж він провів і у стінах парламенту. Далі прапор вирушає машиною до музею.

У Мистецькому арсеналі робота кипить, йдуть останні приготування до відкриття музею новин, але більшість працівників все одно виходить, щоб побачити реліквію. Для головного прапора країни організатори відвели чи не найбільшу і найсвітлішу залу.

"По-перше, ми хотіли показати наскільки він був великий, це 8 на 4 метри. Але оскільки безпека була найголовнішою вимогою Верховної Ради для того, щоб передати нам прапор - він ніколи за 26 років не покидав стін Верховної Ради, тому вирішили показати велич цього прапора, його розмір і тоді ми зробили другий прапор", - розповідає організатор.

ВР передала головний прапор країни до експозиції Музею новин

ВР передала головний прапор країни до експозиції Музею новин

На стіні копія, під склом оригінал. Уже від завтра охоронятимуть прапор бійці президентського полку.

"Навпроти зали з головним прапором України розмістили іншу реліквію - Пересопницьке Євангеліє. Воно теж зберігається під броньованим склом. В принципі доторкнутися до нього можна, щоправда потрібно стати президентом країни, саме на ній присягають голови держави.

Прапор це лише один з сотні експонатів музею новин. А ще десятки унікальних історій та просто цікавих розповідей ведучих і журналістів ТСН, відвідати музей у Мистецькому арсеналі можна від 3 по 26 березня.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація