ВР може ухвалити закон, який рятуватиме сотні життів щомісяця

ВР може ухвалити закон, який рятуватиме сотні життів щомісяця

Фото: ТСН

Депутати розглянуть нові правила трансплантацій у цей четвер.

Десятеро людей щодня помирають в Україні в черзі на пересадження, так і не дочекавшись рятівного органа. Медики кажуть, що виправити цю страшну статистику міг би новий закон про трансплантацію, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

14-річна Ілона вже три роки чекає на нирку – поки її однолітки готуються до літнього відпочинку, вона змушена жити в лікарні. Нині її знесилений організм підтримує гемодіаліз. Дівчину поставили в чергу на операцію за кордоном, от тільки скільки чекати – не сказали. "Просто не зрозуміло, яким чином відбувається розгляд справ, на якій стадії воно відбувається, просто, коли телефонуєш, чіткої відповіді не отримуєш. Взагалі не ясно, чи рухається щось, чи розглядається", - зізнається мама.

Через відсутність донорських органів в Україні щодня помирає десять людей

Через відсутність донорських органів в Україні щодня помирає десять людей

Таких, як Ілона, в Україні тисячі, й лише одиниці отримують шанс на життя. Нині ж найкращі хірурги країни, які щодня можуть робити операції з пересадки органів, визнають, що в них просто зв’язані руки – хворі ж українці віддають щороку до півмільона доларів закордонним клінікам за операції. "Останні десять років в Україні ні одної трансплантації не відбулося", - твердить головний кардіохірург МОЗ України Костянтин Руденко.

Новий закон про трансплантації можуть ухвалити вже 17 травня, однак фахівці застерігають, що система одразу не запрацює. "У нас є база донорів кісткового мозку, але уявіть: у цій базі лише 120 людей за десятиліття. Тобто база є, але вона не наповнюється, тому що роз’яснювальну роботу ніхто не проводить, МОЗ не займається цим", - каже голова ГО "Національний рух за трансплантацію" Юрій Андреєв.

Медики кажуть, що за новим законом українці будуть захищені презумпцією незгоди – це означає, що вилучити органи в людини можна лише в разі, якщо та дала згоду за життя, або на це після її смерті погодилися родичі. Голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець переконана, що зміни унеможливлюють діяльність "чорних трансплантологів", котрі перетворилися на лякачку для українців. "Трансплантацію зробити без того, щоб і донор був у реєстрі, і рецепієнт, буде неможливо", - запевнила вона.

Лікарі впевнені, що зміни запрацюють, якщо мобілізуються не лише профільні фахівці, але й держава та суспільство. "Має бути створена структура, котра координувала б роботу всіх центрів трансплантології по всій Україні. Це, безумовно, фінансування. Та кількість коштів, котрі вивозяться за кордон для забезпечення трансплантації, може повністю перекрити ці видатки", - вважає директор інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова Олександр Усенко.

Кореспондент ТСН Вікторія Дмитренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація