Врятовані з-під шару снігу туристи розповіли, як потрапили під лавину в Карпатах

Врятовані з-під шару снігу туристи розповіли, як потрапили під лавину в Карпатах

Фото: Управління ДСНС України у Закарпатській області

Мандрівники винуватять місцевого гіда, а той нарікає на неслухняних гостей.

У Карпатах група із семи туристів потрапила під лавину після відвідин гори Піп Іван. У тому, що сталося, молоді люди винуватять провідника, якого найняли провести їх Чорногірським хребтом, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Перед тим рятувальники попереджали про високий рівень небезпеки сходження лавин, однак така інформація групу не зупинила. "Сутінки ще були. Було видно руку. А якби хвилин на 15 пізніше, то вже б ніхто нічого не побачив", - розповіла врятована з-під снігу Ольга. В тому, що сталося, вона винуватить гіда. "Ми почали невиправдано ризикувати, скорочувати маршрут. Там, де можна було йти просто по хребту, ми спускалися крутим спуском. Коли запитали: Вова, що ми робимо? – Відповіді не було”, - запевняє вона.

У Карпатах група туристів потрапила під лавину

У Карпатах група туристів потрапила під лавину

За словами туристів, провідника вони знайшли за оголошенням в інтернеті, і той сам запропонував 5-денний похід Чорногірським хребтом – однією з найбільш лавинонебезпечних ділянок у Карпатах. Мандрівники запевняють, що одразу попередили гіда про відсутність досвіду. "Техніки безпеки та інструктажа не було взагалі. Все, що ми робили, зі свого досвіду", - переконує постраждалий Дмитро.

Туристи пояснюють, що коли дійшли до озера Несамовитого, їм стало страшно. "Видно шлях, яким ми спускалися, видно цей амфітеатр гір, який оточує. Якщо подивитися, то непотрібно бути альпіністом, щоб зрозуміти, що це – небезпечне місце”, - каже Ольга. Тоді мандрівники вирішили покинути гіда і піти у найближче село, але щойно почали спуск, як зірвалася лавина. "Був вибух, хлопок, як на кар’єрі коли підривають. Я навіть не встигла повернутися, як мене знесло", - каже туристка. Висновки ж фахівців однозначні. "Група спровокувала лавину", - твердить керівник 4-ї спеціалізованої групи ДСНС в Івано-Франківській області Тарас Бринда.

Дмитро та Ольга опинилися під метровою товщею снігу, врятували їх лише уривчаті знання з інтернету. Ті з групи, кого не засипало, допомогли постраждалим вибратися з-під снігу. Провідник Володимир Северин усю провину за те, що сталося, покладає на клієнтів. "Я наказав усій групі чекати мене нагорі. В цей момент повз мене проїзжає дівчина, яка не послухалась мене і самостійно почала спускатися, зірвалася, з’їхала вниз, за нею спустився її хлопець, потім їхній друг", - каже гід. А туристи дійшли висновку, що з горами краще знайомитися в альпіністських чи гірських клубах.

Кореспондент ТСН Алла Пасс

Повʼязані теми:

Наступна публікація