Вселенський патріархат визнав незаконною анексію Москвою Київської Митрополії - джерела

Вселенський патріархат визнав незаконною анексію Москвою Київської Митрополії - джерела

Фото: Українська православна церка Київського патріархату

Синод розглядає питання про надання Україні Томосу.

На Синоді Вселенський патріархат вирішив, що 332 роки тому Москва незаконно приєднала до себе Київську Патріархію.

"Гарні новини з Синоду. З кількох джерел надійшла інформація про два очікуваних рішення Синоду Вселенського патріархату. 1. Про задоволення апеляції патріарха Філарета. 2. Про визнання незаконною анексії Київської Митрополії в 1686 році. Чекаємо на офіційне підтвердження", - написав у Twitter речник Київської патріархії Євстратій Зоря.

Видання orthodoxia.info також повідомляє про зняття анафеми з патріарха, предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета та архієпископа, предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія. Їх також визнали канонічними.

Офіційного підтвердження ще немає, адже Священний Синод досі триває. Там розглядають українські питання. Зокрема, зняття анафеми з керівників двох українських православних церков, яких свого часу Російська православна церква назвала "розкольниками". Саме ці дві церкви, а також частина церков Московського патріархату мають утворити нову українську православну церкву. Рішення про надання автокефалії має ухвалити Вселенський патріархат. Надання Томосу означатиме канонічність та незалежність української церкви від російської.

Надання Томосу українській церкві можуть перенести на листопад

Надання Томосу українській церкві можуть перенести на листопад

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація