Всього один засуджений: в ООН закликали Україну докладати більше зусиль для розслідування справи Майдану

Всього один засуджений: в ООН закликали Україну докладати більше зусиль для розслідування справи Майдану

Фото: Associated Press

Там також надали рекомендації українському уряду щодо ухвалення відповідних законів.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні закликала українську владу докласти більше зусиль для розслідування вбивств під час Революції гідності та встановлення всіх причетних до загибелі людей.

Про це йдеться в інформаційній довідці ООН на честь п’ятої річниці масових розстрілів на Майдані.

"Через п’ять років після закінчення протестів на Майдані притягнення винних у вбивствах та насильницьких смертях 84 протестувальників, осіб, які не брали участі у протестах, та 13 правоохоронців, ще не забезпечено. Під час розслідувань не встановлені винні у вбивствах 17 протестувальників та 13 співробітників правоохоронних органів", - йдеться у повідомленні.

Також у моніторинговій місії зазначають, що єдина людина, яку визнано винною у неумисному вбивстві протестувальника, був іншим протестувальником. Також двох членів групи "тітушок" визнали винними у хуліганстві, тоді як вони були причетні до інциденту, під час якого загинув активіст Євромайдану.

Водночас, українські правоохоронці проводять кримінальне переслідування 12 інших осіб, яких підозрюють у вбивствах під час Революції гідності.

Для завершення всіх судових справ та встановлення і покарання винних у загибелі людей під час Революції гідності в ООН закликали український уряд подбати про те, щоб під час суду не було необґрунтованих затримок, забезпечити невтручання у процес розслідування, а також скасувати закон про недоторканність для кращого розслідування вбивств правоохоронців під час Майдану.

Нагадаємо, найбільш трагічні дні Майдану згадує вся країна 18-20 лютого. Відтоді минуло п’ять років, але події врізалися в пам’ять і досі перед очима їхніх очевидців.

Протистояння у вогні: 5 років тому у столиці загорівся Будинок профспілок

Протистояння у вогні: 5 років тому у столиці загорівся Будинок профспілок

Повʼязані теми:

Наступна публікація