Встановлено 160 місць несвободи. Офіс генпрокурора відкрив 14 справ за свідченнями звільнених із полону

Встановлено 160 місць несвободи. Офіс генпрокурора відкрив 14 справ за свідченнями звільнених із полону

Фото: Associated Press

Люди, яких утримували бойовики, розповіли про жорстоке поводження з цивільним населенням та катування.

За свідченнями звільнених полонених зареєстрували 14 кримінальних проваджень.

Про це повідомили у пресслужбі Офісу генпрокурора.

"Прокурори Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора за результатами допитів полонених, звільнених 29 грудня 2019 року, зареєстрували 14 кримінальних проваджень щодо порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України)", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у своїх свідченнях звільнені бранці повідомили про жорстоке поводження з цивільним населенням, катування, застосування фізичного насильства з боку представників незаконних збройних формувань "ДНР" і "ЛНР" та їхніх поплічників.

"Обставини вчинення зареєстрованих злочинів та осіб, які їх скоїли, будуть встановлюватися в межах об’єднаного кримінального провадження за фактами ведення агресивної війни проти України представниками влади Російської Федерації, службовими особами ЗС РФ, членами незаконних збройних організацій "ДНР" і "ЛНР", вчинення ними жорстокого поводження з цивільним населенням і військовополоненими", - додали в офісі Генпрокурора.

Наразі вже встановлено 160 місць несвободи на тимчасово окупованій території Донбасу. Здійснення досудового розслідування у вказаних кримінальних провадженнях доручено слідчим Головного слідчого управління Служби безпеки України.

Нагадаємо, 29 грудня неподалік КПВВ "Майорське" на Донбасі відбувся масштабний обмін утримуваними особами. На підконтрольну Україні територію повернулися полонені, яких утримували бойовики "Л/ДНР". Зокрема, серед них танкіст Богдан Пантюшенко, спецпризначенці Сергій Глондар та Олександр Коріньков, журналіст Станіслав Асєєв та багато інших.

Водночас, росіянам віддали організаторів теракту в Харкові, коли загинуло четверо осіб, ексберкутівців, яких звинувачують у розстрілах на Майдані, а також низку російських диверсантів, сепаратистів, шпигунів та терористів. Україні повернули 76 людей (12 військових та 64 цивільних) в обмін на 127 осіб зі списку ОРДЛО. СБУ вже назвала імена всіх звільнених українців.

Ввечері, 29 грудня, звільнені з полону українці прилетіли до аеропорту Бориспіль, де їх зустрічали рідні та президент України Володимир Зеленський. Пізніше у лікарні розповіли, що звільнені в результаті обміну полонені українці мають хронічні хвороби, але стан усіх дозволяє говорити про відсутність потреби невідкладного оперативного втручання.

Повʼязані теми:

Наступна публікація