Вступ-2020: як подати документи, кому нададуть пільги і хто має право на коефіцієнти

Вступ-2020: як подати документи, кому нададуть пільги і хто має право на коефіцієнти

13 серпня починається приймання заяв на бакалаврат.

В Україні від четверга, 13 серпня, розпочався приймання заяв від абітурієнтів для вступу на бакалаврат. Цього року терміни вступної кампанії змістилися через введений коронавірусний карантин. Навчання в університетах також розпочнеться не раніше 15 вересня. 

ТСН.ua зібрав усе, що потрібно знати про вступ до вишів у 2020 році.

Створення електронного кабінету 

Аби онлайн подавати документи для вступу до вищих навчальних закладів, потрібно створити електронний кабінет на сайті https://ez.osvitavsim.org.ua/. Реєстрація триватиме від 1 серпня.

Під час реєстрації потрібно вказати:

  • адресу електронної пошти
  • пароль для входу в особистий кабінет
  • номер PIN-коду і рік отримання сертифікату ЗНО (2017-2020 роки, з іноземних мов – 2018-2020 роки)
  • серію та номер документа про повну загальну середню освіту
  • середній бал атестата

Додатково слід завантажити скан-копію документа про освіту, кольорове фото. Для тих, хто проживає у сільській місцевості, також потрібна довідка про реєстрацію, аби отримати сільський коефіцієнт.

Після внесення даних потрібно натиснути "Зареєструватися". Система надішле запит до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, де перевіряється достовірність внесених даних. Якщо усе гаразд, то вступник отримає на особисту адресу електронної пошти лист із посиланням. Потрібно перейти за ним і підтвердити активацію Е-кабінету. Він створиться протягом години.

Подання заяви до вишу

Приймання заяв триватиме від 13 до 16 або 22 серпня:

  • 16 серпня о 18:00 закінчується приймання заяв та документів від осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів
  • 22 серпня о 18:00 закінчується приймання документів від вступників на денну форму навчання на основі повної загальної середньої освіти, які вступають за результатами ЗНО

Цього року для конкурсу на бюджетне місце вступники можуть подати максимум п‘ять заяв на п‘ять спеціальностей. Натомість кількість заяв для вступу на контракт не обмежується.

Навпроти кожної заяви потрібно вказати пріоритетну спеціальність. Слід зауважити, що після подання першої заяви та її реєстрації у виші внесення будь-яких змін неможливе. Скасувати ж заяву можна за умови, якщо її ще не зареєструвала приймальна комісія. Якщо випускник зареєстрував заяву, а потім її скасував — така заява втрачає свою пріоритетність.

Терміни вступної кампанії

У 2020 році вступна кампанія для вступу на бакалаврат триватиме від 1 серпня (дата початку створення Е-кабінетів) до 15 вересня (кінцева дата переведення на вакантні бюджетні місця).

Фото: Міністерство освіти і науки України

Абітурієнти, які складали 1 липня єдине вступне випробування та 3 липня - єдине фахове вступне випробування, також від 1 до 13 сепрня повинні створити електронні кабінети. Утім, прийом заяв до вишів у них розпочнеться раніше - 5 серпня. 

Фото: Міністерство освіти і науки України

Право на пільги

Аби абітурієнт мав право на пільги, приймальній комісії слід надати документи, які підтверджують право на спеціальні умови. Тоді вступники можуть розраховувати на зарахування до вишу за співбесідою чи за результатами іспитів у межах квот або на першочергове зарахування. 

 У листі Міністерства освіти зазначається, що право на пільги мають такі категорії абітурієнтів:

  • особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • особи з інвалідністю, які не спроможні відвідувати заклад освіти;
  • особи, які в 2020 році не брали участі в ЗНО через наявність захворювання або патологічного стану;
  • особи, яким відмовили в реєстрації для участі в ЗНО у 2020 році через неможливість створити особливі умови;
  • діти-сироти та діти, які залишилися без піклування батьків;
  • особи, визнані постраждалими учасниками Революції Гідності, учасники бойових дій;
  • особи, звільнені з військової служби починаючи від 1 грудня 2019 року;
  • громадяни України, які здобули повну загальну середню освіту за кордоном між 1 вересня 2019 року та 30 листопада 2020 року;
  • особи, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї після 1 січня 2020 року;
  • громадяни України, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції, з Донецької та Луганської областей та на лінії зіткнення.

Коефіцієнти для вступу 

У цьогорічній вступній кампанії залишили коефіцієнти: сільський, галузевий і регіональний.

Сільський коефіцієнт = 1,02 (1,05 для спеціальностей, яким надається держпідтримка)

Право скористатися цим коефіцієнтом мають абітурієнти, які зареєстровані у сільській місцевості, а також у рік вступу отримали освіту в сільській школі.  Аби використати СК, потрібно отримати в сільраді довідку про місце реєстрації та завантажити її до Е-кабінету.

Галузевий коефіцієнт = 1,02

Право скористатися ним мають абітурієнти, що вступають до університетів на спеціальності, яким надається державна підтримка. 

Регіональний коефіцієнт = 1,04 або 1,02

Право скористатися цим коефіцієнтом мають лише ті абітурієнти, які не подають документи до столичних вузів. 

  • коефіцієнт 1,04 встановлений для Донецької, Житомирської, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Рівненської, Сумської, Херсонської, Хмельницької, Чернігівської і Черкаської областей
  • коефіцієнт 1,02 – для всіх інших

Вступ абітурієнтів з Донбасу та Криму

Такі абітурієнти вступають за квотою і мають 10 % місць від загальної кількості бюджетних місць на спеціальності. За результатами іспитів з української мови, історії України та вступного випробування у ВНЗ, ці вступники мають окремий конкурс на свої бюджетні місця у межах квоти. Для вступників з окупованих територій Кабмін виділив вісім тисяч бюджетних місць. 

Абітурієнти з окупованого Донбасу і Криму можуть вступати до українських вишів через освітні центри, які працюють від 9 червня до 23 жовтня.

Як повідомлялося, у 2020 році в Україні державне замовлення за освітнім ступенем "Бакалавр" збільшилося на 5,9% і складає 84,6 тис. місць, зокрема, за денною формою – 77,6 тис. Обсяг держзамовлення за освітнім ступенем "Магістр" на основі ОС бакалавра становить у 2020 році 45 тис. місць. У Міносвіти додали, що цього року на аспірантуру та докторантуру державне замовлення складає 4 288 та 431 місць відповідно. 

Нова вступна кампанія – нові правила: що має знати абітурієнт, аби не пролетіти зі вступом

Нова вступна кампанія – нові правила: що має знати абітурієнт, аби не пролетіти зі вступом

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація