Вугілля з окупованого Донбасу продають до Європи

Вугілля з окупованого Донбасу продають до Європи

Фото: Reuters

Українське вугілля вже продається в сусідній Польщі.

Українське вугілля з окупованих територій вивозиться за кордон, де потім продається, повідомляє польське видання Dziennik Gazeta Prawna.

Якщо вірити інформації, весь антрацит, видобутий на шахтах окупованого Донбасу, вивозиться через Росію, де отримує фіктивний сертифікат про походження, а прибуток при цьому дістається ватажкові терористичної організації "ЛНР" Ігорю Плотницькому. Відправка здійснюється місцевими особами за ціною $ 22 за тонну, тоді як офіційна ціна на кордоні з Польщею зростає вже до $ 140.

Експортує вугілля до Польщі фірма Doncoaltrade, зареєстрована в місті Катовіце 2012 року. Її головою і основним акціонером офіційно є Олександр Мельничук, колишній заступник міністра енергетики та вугільної промисловості "ЛНР". Колись акціонером також був Роман Зюков - син колишнього першого заступника міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Зюкова. Однак один з асистентів Романа стверджує, що той продав акції в далекому 2014 році.

Газета підкреслює, що з російського боку такий продаж вважається звичайним офіційним імпортом. Тоді як Україна розцінює його як контрабанду, оскільки не контролює кордон з Росією і масштаби вивезення своєї власності. Підрахунок також ускладнюється тим, що офіційно заборона експорту з України стосується тільки Криму.

Така схема постачання вугілля з окупованих територій до Польщі була розкрита завдяки голові Східної правозахисної групи Павлу Лисянському, який колись був заступником директора двох шахт у Луганській області. Він стверджує, що вже тоді з кожної проданої на територію України з ЛНР тонни вугілля, в кишеню Плотницького йшло 500 грн. З цього випливає, що і в нинішній схемі він має свою частку.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося про намір бойовиків експортувати донбаське вугілля за кордон, зокрема, до Туреччини та Іспанії. І не останню роль у цьому відіграє опальний бізнесмен Курченко.

У Конго на шахтах із видобутку кобальту працюють 4-річні діти

У Конго на шахтах із видобутку кобальту працюють 4-річні діти

Повʼязані теми:

Наступна публікація