Взяли гроші за безкоштовну послугу: НСЗУ змушує лікарню повернути кошти пацієнтові у Сумській області

Взяли гроші за безкоштовну послугу: НСЗУ змушує лікарню повернути кошти пацієнтові у Сумській області

Чоловік сплатив за послугу, яка має бути безкоштовною.

Національна служба здоров’я України змушує Роменську райлікарню в Сумській області повернути гроші пацієнту за оплату рентгенівського знімка. НСЗУ виділяє кошти на цю послугу згідно з договором, укладеним з лікарнею, а значить - вона для пацієнта безкоштовна.

Про цю неприємну ситуацію повідомляє "Суспільне".

Житель Ромен Володимир Даценко місяць тому зі скаргами на біль у шиї звернувся до сімейного лікаря. Той виписав направлення на рентген. Коли ж чоловік прийшов до місцевої лікарні, там йому сказали, що за процедуру він має сплатити 90 гривень.

“Я попросив чек або будь-який інший платіжний документ, але мені сказали, що чеків вони не дають. Оскільки в лікарні є офіційна каса, я звернувся до каси: чи можу я оплатити такі послуги? Я заплатив, отримав платіжний документ, отримав чек і з ним звернувся для проходження рентгену, але мені відмовили. Сказали, що в лікарні немає жодної плівки, мені не можуть зробити цей рентген”, - розповідає чоловік.

Наступного дня Володимир звернувся до Національної служби здоров’я України, яка уклала договір з лікарнею. Там пояснили, що рентген для тих, хто має направлення від сімейного лікаря, має бути безкоштовним. В НСЗУ чоловікові пообіцяли, що розберуться.

Ситуацію з рентген-знімками у лікарні пояснив завідувач відділення.

“Це продає реалізатор, який тут орендує приміщення. Це плівка для сухого друку. Вона заряджається у лазерно-цифровий апарат для цифрового друку. Просто дорожча і держава не перераховує на це кошти. Це за бажанням пацієнта: якщо хоче – платить, якщо не хоче – на звичайній плівці роблять. Просто довше її чекати і якість гірша. Пропонуємо: можете таку, можете таку. То - безоплатно, а то за гроші, але якість трішки краща буде”, - каже Леонід Гепенко.

На місці журналісти запитали ще одну пацієнтку, яка мала робити рентген. Виявилося, що вона також сплатила 90 гривень за плівку для рентгену. Жінка розповіла, що їй ніхто не пропонував безкоштовну плівку і різницю між "сухою" та "мокрою" не пояснював.

Заступник головного лікаря Едуард Бельмас говорить, що якщо є направлення, то рентген безплатний.

“Якщо хворий направлений на рентгенобстеження за направленням від сімейного лікаря, він проходить його абсолютно безплатно. Якщо направлення від сімейного лікаря у хворого немає і це не екстрений випадок, є розроблені платні послуги. Якщо він не хоче йти до сімейного лікаря за направленням, він оплачує в нашій касі послугу і проходить рентгенобстеження”, - зазначив він.

3 березня 2020 року лікарня уклала договір на купівлю рентгенівських плівок і реагентів на майже 160 тис. грн, на що виділяє коши НСЗУ.  На сьогодні Володимиру Даценку кошти за рентген не повернули.

Нагадаємо, що у миколаївському міському пологовому будинку № 1 породіль, за словами волонтерів, залишають без вечері та вимагають придбати список необхідного, який потрібно принести до виписки. А за безкоштовні загальни палати доводиться платити. 

З 1 квітня НСЗУ за кожну жінку сплачуватиме пологовим будинкам понад 8 тисяч гривень

З 1 квітня НСЗУ за кожну жінку сплачуватиме пологовим будинкам понад 8 тисяч гривень

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація