"Я хочу повернути своє добре ім’я": помилувана довічниця Кушинська планує заново судитися через справу про вбивство

"Я хочу повернути своє добре ім’я": помилувана довічниця Кушинська планує заново судитися через справу про вбивство

Фото: ТСН

Жінка вважає, що вона відсиділа 20 років ні за що, тоді як рідні жертв протилежної думки.

Помилувана довічниця Любов Кушинська, яка відсиділа за вбивство 20 років і тепер вийде на волю, дала ексклюзивне інтерв'ю просто в Качанівській колонії на Харківщині. Її заарештували в 1997 році за жорстоке вбивство двох людей, визнали винною, відтак вона стала першою жінкою-довічницею в Україні, а тепер президент вирішив її помилувати, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

За ґратами Любов мала провести все життя, але відбула 20 років. Зараз їй 54, а за цей час у неї народилося двоє онуків. "Вже знає моя донечка, сльози радості, що мама повертається. Дитина покинула Україну, як тільки мені винесли вирок несправедливий", - розповіла помилувана жінка. Однак доньці вона заборонила приїздити зустрічати себе в Україну.

Помилувана довічно ув'язнена Кушинська хоче знову йти до суду

Помилувана довічно ув'язнена Кушинська хоче знову йти до суду

Керівник Львівського міського управління міліції в 1996-2001 роках Богдан Шкарада наполягає, що доказів убивства Кушинською зі спільником зятя та лікаря заради квартири було зібрано достатньо. "Вони їх почали вбивати, цих двох чоловіків – водій і вона. І там їх і закопали. Він розказав, хто це вбивство замовив, хто скоїв, і як це все відбулося", - каже правоохоронець.

Дружина Ярослава Дрожджаля, у вбивстві якого звинуватили Кушинську, також погодилася на ексклюзивний коментар ТСН. Вона пригадує, як у 1997 році її чоловік прийшов до ріелтора Кушинської, щоби продати квартиру. "Боявся так продавати, щоб не нарватися на якихось аферистів. А вийшло – ну, бандитка. В той день він хотів, коли сталася трагедія, він хотів забрати в неї документи. Мій тато був з ним на той момент. Вона їх повела в подвір’я. Не знаю, що вона їм сказала, але вони вже звідти не повернулися", - каже вдова вбитого Галина Дрожджаль.

У квартирі вбитого чоловіка в престижному районі Львова кілька років мешкала донька Кушинської. Пам’ятають сусіди і саму ріелтору, але говорити про неї остерігаються. "Коли її арештовували, мама йшла по сходовій клітці, каже: прощайте назавжди. А вона каже: я тут ще з вами розберуся всіма", - пригадує одна із мешканок будинку.

У різний час Кушинська твердила, що її "замовив" і підставив один із високопосадовців, який заборгував велику суму грошей. Справу якийсь час слухав відомий суддя-"колядник" Ігор Зварич, щоправда, вирок підписав уже не він. Попри рішення суду, своєї вини жінка не визнала. "Я знаходжуся на догоду чужим амбіціям у цих тюремних мурах. Я далеко не вбивця. Я ніколи не тримала в руках пістолета", - твердила ув’язнена в 2006 році.

У помилуванні Кушнської теж фігурують гучні прізвища – депутатів, адвокатів, урядовців. Засуджена відмовлялася просити про помилування, бо винною себе не визнавала. Її звільнення стало прецедентом для українського права. Тепер колишня ув’язнена сама планує позиватися. "Я хочу повернути своє добре ім’я. Буду наполягати на виправданні, тому що я злочину не скоювала", - каже вона. "Після її звільнення я ініціюю перегляд справи за нововиявленими обставинами. Переконаний, що суд, дослідивши докази, які ми надамо, ухвалить виправдовуваний вирок", - підтримує жінку юрист Андрій Федур.

Цього бояться рідні людей, у вбивстві яких звинуватили Любов Кушинську. "Я більше переживаю за своїх дітей.. Та людина здатна на все. Треба було бачити її в суді, як вона себе поводила. Брехня на брехні", - каже вдова вбитого власника квартири. "Є трохи побоювання, але що ми можемо зробити, нічого. Ми вважаємо, що це не є справедливе рішення", - каже син убитого Юрій Дрожджаль.

Кореспондент ТСН Павло Посохов

Наступна публікація