"Я навчаю дітей патріотизму". Подробиці скандалу зі вчителькою, яку звинувачують у вітанні Гітлера

"Я навчаю дітей патріотизму". Подробиці скандалу зі вчителькою, яку звинувачують у вітанні Гітлера

"Я навчаю дітей патріотизму". Подробиці скандалу зі вчителькою, яку звинувачують у вітанні Гітлера

Депутатка привітала Гітлера з днем народження / Фото: facebook.com

Мар'яна Батюк запевняє, що її соцмережі зламали, однак львівські освітяни перевірять ці заяви.

Мар’яна Батюк, заступник директора школи і депутат міської ради від партії "Свобода", заперечує, що на своїй сторінці в соцмережі поширила привітання з днем народження Адольфа Гітлера.

Про це повідомляє кореспондент ТСН.

У кабінеті історії, де працює Мар'яна Батюк, синьо-жовтий і червоно-чорний прапори. Депутат міської ради від ВО "Свобода" є автором ухвали про обов’язкове використання червоно-чорного прапора у Львові. 27-річна націоналістка каже, Гітлера з днем народження не вітала. Пост побачила на перерві після другого уроку, навіть не дочитала і одразу видалила.

За словами Батюк, це злам сторінки. "Я точно цього не постила, я вважаю, що Гітлер це злочинець і німецька влада, як і комуністична, окупаційна влада. На цей час, звичайно, це були злочинці", - каже вона. Також вчителька додає, що готова звертатися до всіх служб, до друзів, які займаються в ІТ-сфері, які можуть підказати, що відбувається.

"Ну, мабуть, це якийсь напад на мене, на мою політичну силу, я не знаю, у чому справа і чому саме зараз, чому саме в цей день. Я навчаю дітей, навчаю патріотизму, і це дивно, що такі речі з’являються на моїй сторінці, авжеж, я цього не робила", - запевняє Мар’яна Батюк.

Керівник школи, де Мар'яна Батюк працює вчителем і заступником директора, каже, вчителів у соцмережах не контролює, а про пост дізнався від журналістів. Призначив службове розслідування. Учинок колеги засуджує і він і весь педагогічний колектив.

 "Я вважаю, що кожна людина повинна нести відповідальність за скоєне. Чи то правомірно вона поступила, чи неправомірно - з цим, я вважаю, відповідні органи мають розібратися", каже директор школи Василь Титар.

У Львові розгорівся скандал через вітання з днем народження Гітлера на сторінці депутата облради

У Львові розгорівся скандал через вітання з днем народження Гітлера на сторінці депутата облради

Щоб розібратися у ситуації, до школи навідалася комісія із міського департаменту освіти. Їх обурило, що вчителя вони не застали, адже Мар’яна Батюк обіймає і адміністративну посаду (заступник директора) і мала б бути на роботі до вечора.

"Коли я побачила цю публікацію, я зателефонувала до керівника, він сказав "так, я розмовляв з вчителем, і вона сказала "ви знаєте, мені шкода, що я таке зробила, але я вже видалила цю інформацію", то фактично вони це підтвердили", - повідомила Зоряна Довганик – керівник департаменту освіти Львівської міської ради.

Довганик також нагадала, що за законом школа відокремлена як від релігійних, так і від партійних організацій, тобто приналежність до будь-якої партії не повинна позначатися на роботі вчителя.

Партійне керівництво Мар’яни Батюк певне, пост на її сторінці це інформаційна атака на їхню політичну силу. Кажуть, будуть з'ясовувати, хто це зробив, але, мовляв, знайти хакера шансів мало.

"Ми сповідуємо ідеологію українського націоналізму, яка передбачає засудження як нацистської, так і комуністичної ідеології. Сталін і Гітлер це однакові злочинці, і це розуміють всі націоналісти", каже Любомир Мельничук – голова Львівської міської організації ВО "Свобода".

Він теж запевняє, що в їхніх інтересах з’ясувати правду, тому якщо це необхідно, будуть звертатися до всіх інстанцій, які зможуть у цьому допомогти. Проте Мельничук одразу додає, з’ясувати це буде вкрай важко, оскільки люди чи цілі організації, які ставали жертвами таких кібератак, ще довго відбілювали свою репутацію і доводили свою правоту.

Щоправда, до СБУ чи кіберполіції з цього приводу ще ніхто не звертався.

Кореспондент ТСН Наталка Волосацька.

Повʼязані теми:

Наступна публікація