Я не почну війну на Донбасі: Зеленський розповів, як можна провести вибори в ОРДЛО

Я не почну війну на Донбасі: Зеленський розповів, як можна провести вибори в ОРДЛО

Фото: Офіс президента України

Він розповів західним журналістам про свої плани.

Президент України Володимир Зеленський наполягає, що місцеві вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей можна проводити лише за українським законодавством після деокупації. Про це він заявив в інтерв'ю західним ЗМІ – Der Spiegel, Le Monde, Time та Gazera Wyborcza.

"Вибори відбуваються за українським законодавством. І український закон виключає присутність бойовиків. Усі українські партії повинні мати доступ, спостерігачі, журналісти, ОБСЄ, Центральна виборча комісія. Якщо є збройні угруповання, жодна партія не піде туди", - сказав президент.

Також він прокоментував контроль кордону з Росією: "Це буде найскладніше питання з усіх – якщо ми коли-небудь дійдемо до його обговорення. Я кажу їм чесно: я не згоден із тим, як це питання було вирішене в Мінську. Згідно з Мінськими угодами, спочатку пройдуть вибори, потім контроль над кордоном".

За словами Зеленського, позиція українців така – спочатку межа, потім вибори, але це не Мінська угода: "На жаль, у нас там є протиріччя. І, звісно, треба вирішити це".

У глави держави запитали, що він робитиме, якщо в результаті нічого не вийде з переговорів. Він відповів: "У будь-якому випадку я не почну війну на Донбасі".

За його словами, "є багато гарячих голів", які закликають "відібрати" Донбас, не думаючи про ціну.

"Я вважаю, що цими людьми керують попередні правителі. І, чесно кажучи, мене це дивує. І не лише мене – запитайте політиків за кордоном. Усі дивуються, що таких людей підтримують і підживлюють, кажучи: це наша країна, завтра ми її отримаємо", – додав президент.

Нагадаємо, 19 листопада Зеленський зазначив, що під час зустрічі "нормандської четвірки" варто обговорити можливість проведення місцевих виборів в ОРДЛО. 

За словами глави держави, вибори можуть пройти після виведення з тимчасово окупованих територій Донбасу незаконних збройних формувань. 

Вибори на окупованій частині Донбасу можуть бути лише за українським законодавством - Зеленський

Вибори на окупованій частині Донбасу можуть бути лише за українським законодавством - Зеленський

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація