Яблука по 50 копійок за кіло: небувалий врожай обвалив ціни на Дніпропетровщині

Яблука по 50 копійок за кіло: небувалий врожай обвалив ціни на Дніпропетровщині

Фото: Reuters

Чимало фермерських господарств готові роздавати плоди й задарма.

Через занадто щедрий урожай цього року тонни українських яблук лишилися гнити, як непотріб. Закупівельні ціни обвалилися до 50 копійок за кілограм, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

У листопаді на Дніпропетровщині яблукопад: щедрий врожай перетворився на непотріб в десятках фермерських господарств. "Уявляєте? Цілий рік працював, працював, працював – і тепер проблема: дівати нікуди", - скаржиться фермер. Яблучні килими на гектарах садів – врожай гниє на землі, бо навіть збирати його – то лише додаткові збитки. У фермера серце крається, бо в його садах вродило понад 100 тонн яблук, закупівельні ціни в кілька разів менші, ніж торік. "У нас господарство невелике. Немає сховища, щоб взимку можна було по кращим цінам продати. Ото зняли – і на реалізацію. Звісно, демпінг ціни. Десь 3-4 гривні ми продавали", - розповів Олександр Лапа.

Щедрий врожай: тонни українських яблук лишилися гнити як непотріб

Щедрий врожай: тонни українських яблук лишилися гнити як непотріб

Ці яблука готові до переробки на сік, за них нині дають 70 копійок за кілограм і навіть півгривні. А їх ще потрібно зібрати та привезти. "Возять концентрати, наші діти п’ють концентрований сік. А своє не можемо переробити – даємо голландцю, даємо поляку роботу. Він своє все перероблює, його людям даємо роботу", - нарікають фермери. У безвиході з непотрібними яблуками опинилися виробники по всій області. Лише 2% від усього врожаю зміг продати Петро Ляхович, а лишилося ще близько 200 тонн. "Скільки втрат, скільки праці! А заробітка зовсім мало! Люди, які закуповують, нам викручують руки. Оцей перекупник, який у нас бере яблука, він має набагато більший заробіток, ніж я, вирощуючи це яблуко", - нарікає фермер.

Продавати врожай за кордон дрібні фермери також виявились не готовими, бо партії для експорту замалі або немає потрібних сертифікатів. "Це наших зарубіжних партнерів не цікавить. Їм треба оптові партії, великі. Я думаю, що перспектива за створенням кооперації", - розповів голова асоціації фермерів Дніпропетровщини Анатолій Гайворонський. Аналітики ж пояснюють, що обвал цін – це нормальна реакція ринку на перевиробництво. Погода сприяла, тож Україна отримала небувалий урожай – мільйон сто тисяч тонн яблук.

Водночас фермери розраховували повторити успіх минулого року, коли саме на яблуках заробили чимало. "Виняток того року, коли яблуко на переробку дійшло до шести гривень, і заводи забирали з руками все – яке годиться, яке столове, яке красиве. Фермери навіть не везли в супермаркет, не домовлялися. ціна в 5-6 гривень на яблуко на переробку – це виняток, і це великий виняток", - наполягає керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Олександр Хорев. 

Перевиробництво цього року й у Польщі, що знижує ціни, а відтак не пускає українське яблуко до Європи. У сусідів вп’ятеро більший, ніж в Україні, врожай. Фермери й раді б віддати непотрібні яблука усім охочим задарма, але такі акції в деяких провалилися, бо гості ламали дерева та системи поливу. Тож непотрібний врожай збирають хіба робітники. "Скільки пропадає добра! Шкода! Хай би краще люди з’їли. Ми ярмарки організовували, вивозили, в нас округа вся наїлась яблук вже", - кажуть вони.

Не сподіватись на диво, а ретельно готувати план та піклуватися про шляхи збуту – радять фермерам аналітики. Зокрема, будувати сховища, обирати найпопулярніші сорти та не економити на сертифікатах. Бо на фоні розпачу багатьох, в Україні є господарства, що навіть за багатого врожаю змогли вигідно продати плоди.

Кореспондент ТСН Ольга Павловська

Повʼязані теми:

Наступна публікація