Як дотримуватися балансу між особистим та роботою. П'ять порад від Супрун

Як дотримуватися балансу між особистим та роботою. П'ять порад від Супрун

Фото: pixabay.com

Такий баланс найуспішніше витримують у Данії.

Для того, щоб робочий тиждень минав продуктивно та без втрат енергії, важливо зберігати баланс між роботою та особистим життям. У цьому впевнена в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Такий баланс, за її словами, найуспішніше витримують у Данії - це відображає індекс щастя та добробуту населення.

"Для багатьох робота - не тільки джерело прибутку, але й можливість для навчання та особистого розвитку. Разом з цим варто пам‘ятати, що коли робота та особисте життя знаходяться не в рівновазі - рівень стресу зростає. Крім того, люди, які перепрацьовують, схильні менше слідкувати за своїм здоров‘ям, втомлюються, недосипають та часто харчуються малопоживною їжею", - пише у Facebook очільниця МОЗ.

Вона назвала п'ять порад, як зміцнити баланс між особистим життям та роботою.

1. Керуйте своїм часом

Реалістично оцінюйте свої сили. Якщо не маєте часу та ресурсів - краще відмовтесь або делегуйте робочі завдання, з якими не зможете впоратись. Це допоможе зберегти час та якісно виконати вашу роботу. Намагайтесь ефективно організувати побутові завдання - прання чи прибирання. Часто вони забирають багато часу, який можна було б використати більш продуктивно.

2. Плануйте

Записуйте всі сімейні події в окремому календарі та за можливості ведіть список справ, які треба зробити на роботі та вдома. Ефективне планування допоможе якнайкраще сфокусуватись на завданнях та залишити час на сімейні справи. Без плану спадає рівень продуктивності, до того ж ви можете легко втратити пріоритети та схильні неправильно розподіляти час.

3. Вчіться говорити “ні”

Якщо вас просять виконати додаткове завдання - уважно подумайте. Зважте час та зусилля, які вам потрібні для виконання цього прохання. Якщо відчуваєте, що не впораєтесь - не соромтесь відмовляти. Виконання прохань з відчуття вини або зобов‘язання може забрати ваш особистий час, який ви могли б витратити на речі, що мають більший сенс для вас.

4. Робіть продуктивні перерви

Більшість людей можуть підтримувати максимальний рівень концентрації не більше 90 хвилин. Після цього значно знижується вміння обробляти інформацію. Якщо вас перебивають під час роботи, вам потрібно буде вдвічі або навіть втричі більше часу, щоб повернутись до виконання завдання. Тому діліть робочий час на блоки з ефективними перервами. Найкраща перерва - рухова активність. 

5. Залишайте роботу на роботі

Важливо відокремлювати робочий час від особистого. Тому варто створити своєрідні правила, коли робота та особисте життя не мають перетинатись.

Супрун також наголошує, що здоровий спосіб життя має важливе значення для подолання стресу та досягнення балансу між роботою та особистим життям.

Раніше Супрун повідомила, що достатньо 30-хвилинної прогулянки в парку для того, щоб покращити психічне здоров'я та настрій.

Чи їдять українці морозиво при болі в горлі, як радить Уляна Супрун

Чи їдять українці морозиво при болі в горлі, як радить Уляна Супрун

Повʼязані теми:

Наступна публікація