Як двоє українських освітян готуються позмагатися за мільйон доларів та звання найкращого вчителя світу

Як двоє українських освітян готуються позмагатися за мільйон доларів та звання найкращого вчителя світу

Українські вчителі у номінації на Global Teacher Prize.

Двоє українських викладачів, Наталія Гладких із Києва та Олександр Жук із Запоріжжя, стали одними з п'ятдесяти номінантів на освітянську премію Global Teacher Prize, яку називають "нобелівкою для вчителів".

Щороку переможець отримує приз у мільйон доларів. У 2020-му на конкурс надійшло 36 тисяч заявок від освітян з усіх континентів. Тож увійти до пів сотні - це уже велика перемога. Про те, як українці готуються до змагання за головний приз та чи не гають вони час на карантині, йдеться в сюжеті ТСН. 19:30.

Для Наталії Гладких онлайн-уроки - це справжній виклик. Вона очолює школу для підлітків із комплексними порушеннями. Тепер заняття в ній проводять у вигляді конференцій онлайн, або ж записують та надсилають їх у відео-форматі школярам. Найбільша складність у тому, що для учнів пані Наталії є дуже важливим особистий контакт.

"Є підлітки гіперактивні, яких не можна всадити. Є, навпаки, дуже пасивні підлітки. Якщо пасивні, то в школі ми застосовували техніки, щоб активізувати їх", - розповідає Гладких.

Попри величезний досвід, Наталія вчиться щодня. 10 років тому вона взялася змінювати систему освіти для дітей із інвалідністю. Створила перший табір для молоді з порушеннями розвитку, а ще пілотний проект - першу школу, де підлітки, які мають кілька порушень одночасно, не потребували допомоги батьків.

"Найголовніше, що ця школа існує без батьків. Тобто батьки привозять підлітків і потім забирають. Це для підлітків самих дуже важливо. Як я без мами сьогодні зможу пробути?" - пояснює вчителька.

Двоє українських освітян увійшли в топ-50 кращих вчителів світу

Двоє українських освітян увійшли в топ-50 кращих вчителів світу

Три роки тому жінка увійшла до п'ятірки найкращих учителів України за версією Global Teacher Prize Ukraine. Цьогоріч пані Наталія ризикнула заявити про себе на увесь світ. Поряд із нею у зірковій п'ятдесятці опинився колега із Запоріжжя - учитель спецшколи-інтернату Олександр Жук. Він учитель року - 2018.

"Це вже після того як Global Teacher Prize я проходив, то дізнався, що є такий більш глобальний формат. Тут не найголовніше, скільки ти конкурсів переміг. Там у 10, у 20. А що це принесло дітям", - каже викладач.

Олександр - номінант багатьох рейтингів: найпливовіші українці до 30-ти років, новатори, які змінюють Україну. Відзначився тим, що опанував жестову мову, аби викладати дітям із порушенням слуху. На уроках вони створюють роботів, майструють сонячні батареї й займаються 3D-моделюванням.

Організаторка національної премії розповідає, що світовий запит для вчителя - новаторство та людяність, та додає, що Global Teacher Prize Ukraine із призовим фондом у 250 тисяч гривень цього року знову шукає передових освітян. На сайті стартував прийом анкет, які можна буде подати аж до початку серпня.

"Це безперечно проактивні вчителі-новатори. А це означає, що знову ж таки, за прикладом Саші Жука та Наталії Гладких ми шукаємо вчителів, які не чекають вказівки від міністерства, або ще від когось, для того, щоб сьогодні бути кращими", - каже голова громадської спілки "Освіторія" Зоя Литвин.

Переможця світової премії мають оголосити в жовтні у Лондоні.

Кореспондентка ТСН Інна Лебеденко.

Повʼязані теми:

Наступна публікація