Як ФСБ вербує українців: ТСН відшукала військових, які погодилися на співпрацю зі спецслужбами РФ

Як ФСБ вербує українців: ТСН відшукала військових, які погодилися на співпрацю зі спецслужбами РФ

Фото: penzavzglyad.ru

Російські спецслужби нині націлені на кількість, а не якість інформаторів.

Українські журналісти відшукали кількох громадян, які були завербовані ФСБ Росії. У спілкуванні з ними з’ясувалося, що агентів Кремля цікавлять не лише ті, хто має доступ до документів із грифом "цілком таємно", йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Із двома викритими завербованими українцями зустріч відбулася в приміщенні СБУ за цілковитої конфіденційності. Інтерв’ю, на яке цих людей навмисне привезли з їхніх військових частин, журналісти писали зі спини – така була умова спілкування. Перший співрозмовник – це контрактник, який до армії  пішов іще до війни, а під час її розпалу, коли мав відпустку, вирішив підзаробити на будівництві в Росії. Його нелегально перевели через кордон, а вже в РФ нібито під час облави на заробітчан схопили через відсутність міграційної картки. "Вони підставили мене", - переконаний чоловік.

Викриті в Україні шпигуни розповіли про вербування заробітчан у Росії

Викриті в Україні шпигуни розповіли про вербування заробітчан у Росії

За його словами, працювати довелося зі співробітниками головного управління розвідки. "Це було підлаштовано спеціально, щоби завербувати мене. Це були співробітники ГРУ. Мав передавати, який моральний стан військових, хто як налаштований, де які склади, хто де дислокується. Гроші не давали, але сказали, що якщо я допомагатиму, будуть заохочувати. Коли я повернувся в Україну, вони зі мною зв’язалися, і я сказав, що буду співпрацювати, а потім просто перестав із ними спілкуватися. Вони дзвонили на мобільний, говорили, щоби я не губився з виду, я сказав: так-так. Щоби від них відбитися", - розповів цей військовослужбовець.

Іншого завербували  теж у Росії, де він торгував нафтопродуктами, а впливові люди, з яким його познайомили, мали би владнати проблеми з податками.  "Я ще тоді не знав, що це співробітник ФСБ, а вдруге він мені сказав, що в мене серйозні проблеми. Представився Дьомін Михайло Васильович, полковник", - розповів цей українець. Майже півроку на базі військової частини його навчали  оперативних методів. "Вербування людей і надання інформації за вимогою їх запитів. Згоду на співробітництво з Російською Федерацією було дано в письмовому документі, мені було присвоєно позивний, я поставив свій підпис, чим вони, власне, мене могли стримувати протягом усього цього часу", - розповів викритий СБУ шпигун. Однією  з умов його повернення до України був добровільний вступ до ЗСУ, але чоловік твердить, що ступивши на батьківську землю, розірвав усі зв’язки з  росіянами,  хоча умову піти до армії виконав. "Я не наважувався зустрітися з нашими спецслужбами. Я був у роздумах. Це був важкий крок", - твердить він.

Військові контррозвідники СБУ розповіли, що росіяни нині полюють за кількістю, а не за якістю  інформації.  Тож група ризику дуже широка, і потрапити в центр уваги ФСБ може, фактично, будь-хто. "Це шифрувальники,  зв’язківці,  це командний стан. Вони не розуміють: людина буде працювати чи не буде працювати в інтересах спецслужб Росії. Якщо один із десяти спрацює, то вони вважають це за успіх", - кажуть експерти. Ступінь провини двох завербованих, із якими дали поспілкуватися журналістами, вирішуватиме суд. Торік за злочини проти основ національної безпеки було засуджено  десятьох громадян.

Кореспондент ТСН Валентина Доброта

Повʼязані теми:

Наступна публікація