Як і чим регулюється введення воєнного стану в Україні. Повний текст закону

Як і чим регулюється введення воєнного стану в Україні. Повний текст закону

Фото: Reuters

При прийнятті рішення про введення воєнного стану окремо прописується, які саме обмеження будуть застосовані.

У ніч проти понеділка, 26 листопада, Рада національної безпеки та оборони одноголосно запропонувала президенту запровадити воєнний стан в Україні. Таке рішення було ухвалено після пропозиції секретаря РНБО Олександра Турчинова.

Петро Порошенко підтримав запровадження воєнного стану та звернеться до Верховної Ради, щоб проголосувати за таке рішення. Йдеться про запровадження воєнного стану протягом 60 діб. Засідання Ради має відбутися 26 листопада о 16:00.

Зазначимо, рішення введення воєнного стану стало реакцію української влади на російську агресію в Керченській протоці. Вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" та двом катерам "Бердянськ" та "Нікополь".

Росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером та навіть вдались до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них та захопили. Російські прикордонники також взяли у полон 23 українських моряка. Шестеро – поранено, двоє з них перебувають у важкому стані.

Воєнний стан

Воєнний стан – це особливий правовий режим, який вводиться у разі збройної агресії проти України чи нападу на неї, небезпеки незалежності та територіальній цілісності держави.

Воєнний стан регулюється законом України "Про правовий режим воєнного стану" від 12 травня 2015 року із внесеними до нього змінами 26 травня 2018 року.  

Закон визначає зміст правового режиму воєнного стану, порядок його введення та скасування, правові засади діяльності органів державної влади, військового командування, військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій в умовах воєнного стану, гарантії прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб.

Повний текст закону:

Правовий режим воєнного стану передбачає різні обмеження. Загалом законом визначено 24 пункти. Важливо: під час ухвалення рішення про введення воєнного стану окремо прописується, які саме з цих 24 пунктів будуть застосовані.

Варто також зазначити, що під засідання РНБО глава Національного банку Яків Смолій запевнив, що у випадку запровадження воєнного стану робота банківської системи України порушена не буде.

Шість українських моряків дістали поранення, двоє з них перебувають у важкому стані - МЗС

Шість українських моряків дістали поранення, двоє з них перебувають у важкому стані - МЗС

Повʼязані теми:

Наступна публікація