Як набрати 190 балів на ЗНО і "пролетіти" зі вступом: новації освітян обернулися шоком для абітурієнтів

Як набрати 190 балів на ЗНО і "пролетіти" зі вступом: новації освітян обернулися шоком для абітурієнтів

Фото: УНІАН

Завдяки додатковим коефіцієнтам і перерозподілу бюджетних місць система видала дивні результати.

Навіть 190 балів на ЗНО не є гарантією безкоштовного навчання. Після оприлюднення списків цьогорічних бюджетників з'ясувалося, що багато з тих, хто має високі бали, муситиме платити кількадесят тисяч гривень на рік, але натомість є такі, що пройшли на бюджет із середнім балом навіть менше 130, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Ярослав не може оговтатися – він не потрапив до списків бюджетників. Торік із його результатом можна було легко потрапити на безкоштовне навчання у найкращі виші країни, а цьогоріч він лишився взагалі за бортом. "Виходить, що я зі своїм балом 190,65 взагалі не потрапляю на жодне бюджетне місце. Мені нічого не запропонували", - каже абітурієнт. Він захоплюється тими, хто вступав із 200 балами із ЗНО. У списку бюджетників в омріяному Інституті міжнародних відносин він 137-й – вище опинилися, ті в хто ЗНО склав гірше, але завдяки сільському коефіцієнту балів має більше.

Багато абітурієнтів з високими балами ЗНО не змогли потрапити на бюджетне навчання

Багато абітурієнтів з високими балами ЗНО не змогли потрапити на бюджетне навчання

Марина – колега Ярослава у нещасті. Напередодні на сайті Торгівельно-економічного університету дізналася, що на її факультеті менедженту готельної справи – 90 бюджетних місць. Коли побачила списки – розплакалася. "Я 11 років йшла до цього, навчалася на відмінно, а тепер все... Мені не вистачило лише одного балу, щоб вступити на бюджет. У них є пільги, але прирівнювати 127 балів і 180 – це якось нерівноправно", - каже дівчина.

Частина державної бюджетної квоти зайнята сиротами, учасниками бойових дій і тими, хто не складав ЗНО за станом здоров'я. Посадовців Міністерства освіти ситуація, що склалася, дивує, однак чиновники кажуть, що розподіл місць – справа електронної системи, куди людина втрутитися не може. Мовляв, формула розрахунку студентів за пріоритетами настільки складна і багатофакторна, що зламати її неможливо, а кількість бюджетних місць цього року не скорочували.

Хочеш більше – будь популярним. Приблизно за таким принципом розподіляються бюджетні місця в українських університетах. Кабмін вирішує, скільки держава готова покрити, університети оприлюднюють бажану для себе кількість бюджетників, а от хто потрапить у цей список щасливчиків, визначає автоматизована система. Цьогоріч вона підвела і Ярослава, і Марину, обоє підуть на контракт. Ярослав змирився і готовий платити більше 40 тисяч гривень на рік за якісну освіту. Марина ж спробує вчитися на відмінно і перевестися на бюджет. Якщо не вийде, підтягатиме англійську, перескладатиме ЗНО і знову спробує свою долю уже в наступному сезоні.

Кореспондент ТСН Ольга Нескородяна

Повʼязані теми:

Наступна публікація