Як не впасти і чим відігріватися після ополонки: рятувальники, рибалки та священики дали кожен свої поради

Як не впасти і чим відігріватися після ополонки: рятувальники, рибалки та священики дали кожен свої поради

Фото: ТСН

Дослухатися слід, звісно ж, фахівців своєї справи.

Напередодні свята Хрещення рятувальники провели наочний інструктаж із правил безпеки на обледенілій водоймі та варіантів порятунку людини, котра провалилася в ополонку. Застороги фахівців стосувалися насамперед рибалок, а також усіх, хто планує 19 січня виходити на лід для купання та релігійних заходів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Працівники ДСНС спершу радили, як поводитися людині, котра опинилася під кригою. По течії їй радять виповзати на животі, проти – на спині, бо тоді течія виштовхуватиме ноги. Дивна, але дуже важлива порада – кричати. "Людина в паніці, вона може й не кричати. Зазвичай людина тоне тихенько. Треба якнайбільше рухатися, махати руками", - радить начальник рятувально-водолазного відділення Віталій Буц. Згодом рятувальники показали, як можуть допомогти в біді сторонні: підтягнути до ополонки драбину, палку або мотузку, витягати голіруч або за допомогою техніки.

Рятувальники закликають людей не виходити на кригу

Рятувальники закликають людей не виходити на кригу

Фахівці нагадують, що значно простіше та безпечніше до крайнощів не доводити, тож просто не радять виходити на тонку кригу. Міцний лід на колір має зеленуватий відтінок, однак і цей показник може бути оманливим. Проте рибалки на київському водосховищі на застороги рятувальників не надто зважають – вони зібралися в 2 кілометрах від берега на 10-сантиметровій кризі та сидять в очікуванні риби, хоч майже ні в кого вона не клює.

Рибалки віджартовуються, що до крижаної води потраплять планово – на свято Водохрещі. "Розтерся, 150 – і буде тепло", - каже один із них. Проте рятувальники й тут застерігають: безпечніше відігріватися чаєм, а не алкоголем. А загалом кращим способом є теплий душ. Настоятель храму святих Бориса і Гліба протоієрей Димитрій має іншу пораду: аби жінка розтирала чоловіка, а чоловік – жінку. Фахівці ж кажуть, що пильності втрачати під час святкових заходів не варто, бо температура води під кригою буде заледве перевищуватиме 2 градуси тепла.

Кореспондент ТСН Наталя Нагорна

Повʼязані теми:

Наступна публікація