"Як світ уявляв Україну". У МЗС презентували унікальну виставку копій старовинних мап

Протягом двох років експозиція буде представлена в українських містах.

У середу, 9 січня, в будівлі Міністерства закордонних справ було презентовано унікальну виставку копій старовинних мап України.

Експозиція представляє копії унікальних карт, надрукованих у XV-XVIII століттях, авторства Птолемея, Абрагама Ортелія, Гійома де Боплана, Фредеріка де Віта, Йогана Ґрюнінґера, Гола Лінгарта, Йогана Блау, Яна Янсона, Йоганна-Баптиста Гоманна, Віллема Гондіуса, Пітера ван ден Кеере. Вони зберігатимуться в МЗС протягом трьох тижнів.

Найстаріша карта – це копія мапи Птолемея, надрукована Голом Лінгартом у місті Ульм 16 липня 1482. Це мапа стародавніх сарматських земель (ІІ ст. н.е.) – фактично, карта заселення континенту нашими предками.

"Цей проект розрахований на декілька років. Наразі ми маємо фантастичну колекцію мап України. Причому перша, яка надрукована наприкінці 15 сторіччя, вона ще іде з часів Птолемея і це насправді уявлення всього світу стосовно всієї України, якою була Україна. Росія зараз намагається перебрехати нашу історію, перекрутити, щоб показати її таким чином, що це є щось пов’язано за імперською логікою", - заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін під час презентації колекції.

Передбачається, що далі виставка вирушить в тур українськими містами. Втім, за словами Клімкіна, Міністерство закордонних справ сприятиме, щоб виставка також була презентована за кордоном в українських посольствах.

"Ми пояснимо, що це саме віддзеркалення уявлення того, чим була Україна для всього світу. Причому в кожному посольстві ми будемо надавати особливу історичну перспективу", - додав міністр.

Клімкін також заявив, що у майбутньому планується з цього зробити великий проект, зібравши всі наявні історичні мапи стосовно України, і порівняти їх з історичними даними.

Організатор виставки, директор Музею української марки ім. Якова Балабана Олександр Білецький розповів, що вже давно почав збирати копії старовинних мап, і спочатку була ідея просто зробити декілька копій таких мап для продажу у музеї як сувеніри. Проте виявилось, що мапи містять багато інформаціїї, якої не можна знайти в жодній енциклопедії або історичних документах.

"Всі знають, наприклад, про мапу Гійома де Боплана, яка складається з восьми аркушів… Але що дуже цікаве, на мапах намальовані села, де нині проживають 100-300 осіб, в яких були величезні замки. І ця інформація міститься тільки на цих мапах. Більшість з них були зруйновані після 1831 року урядом Російської Імперії", - розповів Білецький.

Графік експозицій в українських містах буде оприлюднено згодом.

Як повідомлялося, 20 жовтня 2018 року вперше за п’ятдесят років для туристів влаштували виставку у залах Свірзького замку, який розташований у Львівській області. 

Індія в Карпатах - в Києві відкрилася виставка гуцульської художниці Параски Плитки-Горицвіт

Індія в Карпатах - в Києві відкрилася виставка гуцульської художниці Параски Плитки-Горицвіт

Повʼязані теми:

Наступна публікація