Як вберегти дитину від "Синього кита". Поради кіберполіції щодо протидії групам смерті

Як вберегти дитину від "Синього кита". Поради кіберполіції щодо протидії групам смерті

Фото: ТСН.ua

Про підозрілі спільноти радять повідомляти правоохоронцям. 

Через підвищений інтерес до так званих груп смерті у соціальних мережах оперативники кіберполіції дали поради, як вберегти своїх дітей від небезпечних ігор.

Правоохоронці наголошують, що батькам слід більш пильно ставитися до інтересів та способу життя своїх дітей, а за наявності тривожних ознак радять пояснювати підлітку необхідні правила власної безпеки і поведінки, паралельно інформувавши правоохоронців.

У поліції відзначають, що якщо підліток долучився до групи смерті, задовольнив свою цікавість та намагається покинути "гру", адміністратори таких груп вдаються до шантажу і погроз. При цьому злочинці використовують інформацію, отриману безпосередньо від самого учасника або від приведених ним друзів. Оперативники наголошують, що такі дії модераторів груп смерті є маніпуляцією і не несуть реальної загрози.

"Подібний прийом є одним із інструментів психологічної маніпуляції для виведення з рівноваги потерпілого та його залякування. Такі повідомлення не несуть у собі реальної загрози. Вони є лише психологічним інструментом для досягнення мети зловмисником, оскільки самі "адміністратори" фактично знаходяться за межами України і не мають реальної змоги втілити в реальність свої погрози", - йдеться у повідомленні Департаменту кіберполіції. 

Батькам варто провести бесіди з дітьми щодо необхідних правил поведінки під час відвідування соціальних мереж. Зокрема, підліткові необхідно роз'яснити небезпеку від розголошення власної персональної інформації – анкетних даних, місця проживання, навчання тощо.

Водночас оперативники кіберполіції радять батькам та дітям при виявленні спроб шантажу зловмисниками – негайно повідомляти про такі факти до Департаменту кіберполіції (https://www.cybercrime.gov.ua (цілодобово) або за телефоном гарячої лінії (044) 374-37-13 (з 8:45 до 18:30 в робочі дні), а також адміністрації соціальної мережі, у якій було виявлено групу. 

Нагадаємо, що "групи смерті" – це спільноти, зосереджені переважно у мережі Вконтакте, розраховані на підлітків. Починається все з того, що їхні адміністратори дають учасникам груп травматичні "завдання" – наприклад, свідомо порізати собі руки лезом, відзнявши усе це на відео. Кінцевою метою "гри" є доведення дитини до самогубства, яке вона також повинна зафіксувати на камеру. Вперше про "групи смерті" на кшталт спільнот Синий кит, Тихий дом, Разбуди меня в 4:20 заговорили ще у травні минулого року в Росії. Згодом їхня дія поширилася і на Україну. 

Російське видання Новая Газета опублікувало масштабне розслідування, де був описаний принцип дій таких спільнот. Зазвичай вони об'єднані спільною символікою – це кити. Цей символ обраний невипадково, адже кити – одні з небагатьох видів ссавців, що можуть звести рахунки з життям, самовільно викидаючись на берег.

Згодом кіберполіція України опублікувала список українських підлітків, які зареєстровані в подібних групах.  

Убивчі квести та заборони батьків: зросла кількість самогубств серед підлітків

Убивчі квести та заборони батьків: зросла кількість самогубств серед підлітків

Повʼязані теми:

Наступна публікація