Як вберегти себе від забрудненого повітря. Поради від Супрун

Фото: YouTube/Сергей Мухлинін

Рівень CO перевищений по всій Європі, наголосила докторка.

Колишня виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун дала поради, як вберегтися від забрудненого повітря і чи варто боятися високої концентрації чадного газу.

На своїй сторінці у фейсбуці колишня чиновниця наголосила, що рівень СО у повітрі залежить від багатьох факторів, однак його основне джерело – викиди автомобілів. У міських районах вміст оксиду вуглецю становить близько 10 проміле, що приблизно в 100 разів вище, ніж в атмосфері Землі в цілому. У районах з щільним трафіком цей показник може підвищитися до 50 проміле.

"Якщо рух повітря в регіоні з високими викидами CO обмежений, газ може накопичуватися у повітрі біля землі. Повітря може застоюватися вертикально, внаслідок температурних інверсій, та горизонтально, через особливості місцевості чи застійні метеорологічні умови. Застій також може спричиняти низька швидкість вітру", - додала Супрун.

В мережі ширяться повідомлення про вкрай небезпечний рівень забруднення повітря шкідливими речовинами. Особливу увагу...

Опубліковано Уляна Супрун Вівторок, 22 жовтня 2019 р.

Через перевищену кількість оксиду вуглецю зменшується кількість кисню. Це може стати критичним для вагітних жінок, немовлят і  людей з хворобами дихальних шляхів і вплинути на концентрацію уваги.

Також на рівень забруднення впливає зміна температури протягом доби.

"Тепліший шар повітря утворюється над прохолодним. У свою чергу теплі шари перешкоджають проходженню повітря під ним, утворюючи своєрідний “купол”. Таким чином, біля поверхні землі циркулюють різні забруднювачі, а концентрація токсинів у повітрі, яке ми вдихаємо, збільшується", - написала докторка.

Окрім авто, концентрацію оксиду вуглецю у повітрі могло підвищити масове спалювання трави, листя, сміття, залишків із полів і горіння боліт.

"До прикладу, під час згоряння тонни рослинних залишків, у повітря вивільняється приблизно 9 кг мікрочастинок диму. До його складу входять пил, оксиди азоту і сірки, чадний газ, важкі метали, діоксин та низка канцерогенних сполук", - додала Супрун.

Також вона дала поради, як зменшити ризики для організму від забрудненого повітря:

  • не палити листя (залишати їх під деревами); 
  • не палити стерню та сухостій;
  • відмовитися від користування авто на період безвітряних теплих днів і холодних ночей; 
  • робити вдома вологе прибирання; 
  • користуватися кремами із ретиноїдами і токоферолом, які захищають шкіру від пошкодження агресивним середовищем; 
  • менше стояти біля плити і не грітися газом на кухні; 
  • кинути палити. 

Також Супрун наголосила, що медична маска нічим не допоможе, аби захиститися від забрудненого повітря. Окрім цього, за її словами, в Україні та в Європі загалом ніде немає нормального рівня СО в повітрі.

"Він всюди завищений, особливо в містах. Не виключено, що поза ними бракує даних", - додала докторка.

Раніше повідомлялося, що у п'ятьох українських містах концентрація оксиду вуглецю перевищила гранично допустиму. Йдеться про Дніпро, Кам’янське, Кривий Ріг, Львів і Одесу. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація