Як вдалося вийти на підозрюваного та деталі розслідування. Головне з брифінгу щодо вбивства Окуєвої

Як вдалося вийти на підозрюваного та деталі розслідування. Головне з брифінгу щодо вбивства Окуєвої

Фото: УНІАН

Підозрюваний провину поки що не визнає.

Роль нещодавно затриманого у справі вбивства учасниці АТО Аміни Окуєвої ще встановлюється, а чоловіка, який вчинив на неї попередній напад, передали росіянам під час обміну.

Про це стало відомо під час брифінгу голови Національної поліції України Ігоря Клименка та начальника Головного управління поліції в Київській області Андрія Нєбитова.

Як вдалося вийти на підозрюваного

У вересні 2019-го оперативники затримали злочинну групу, яка підозрюється у низці резонансних вбивств, зокрема на замовлення. ДНК одного з учасників збіглася з тією, що було на зброї.

Зачіпку дало вбивство директора відділу реклами київського метрополітену Павла Міленького у січні 2019. Правоохоронці вийшли на підозрюваних у злочині. Їх також запідозрили у причетності до вбивства директора компанії "Caparol Україна" Павла Зможного у 2016 році.

Як розповів Нєбитов, осіб затримали, і вони отримали різні запобіжні заходи у Святошинському суді, які не задовольнили прокуратуру. Потім апеляційний все ж таки вирішив, що всіх треба тримати під вартою без права застави.

Втім згодом, під час розгляду подовження запобіжних заходів, вже Шевченківський суд змінив їх на не пов’язані з триманням під вартою – підозрюваних відпустили під особисте зобов’язання або домашній арешт.

Попри це, затримання все ж таки дало змогу отримати біологічні зразки, а групу перевірили на причетність до інших злочинів. ДНК одного з лідерів збіглася з тією, що була на зброї, з якої вбили Окуєву. ДНК на зброї знайшли одразу, втім слідство не захотіло розповсюджувати цю інформацію.

Хто він такий

Наразі затримана одна особа, їй оголошується підозра. Чоловік народився у Дагестані ще за Радянського Союзу, потім прибув до України, і вже давно має українське громадянство. Конкретний вид його діяльності не визначений.

Він член злочинної організації, через її діяльність порушено кримінальне провадження за статтею про вчинення замовних вбивств.

Серед доказів його причетності не лише ДНК, втім саме цей – найпряміший. Слідство дозволило розкрити лише його. Роль чоловіка у злочині ще визначається, вона буде зазначена у кінцевій підозрі. Чи це організація, чи безпосередньо виконання вбивства. Слідчі мають встановити все коло учасників, і тоді можна буде говорити про конкретну роль.

Правоохоронці розуміють, що зброю могло тримати кілька осіб – не лише кілер, але й особа, яка планувала вбивство, готувала зброю та передавала виконавцю вбивства.

Зазначається, що зброя – не звичайний автомат Калашникова, "у нього є певні особливості", але це не перероблена зброя. Це "бойова зброя іншої країни колишнього соцтабору".

Підозрюваний провину поки що не визнає, як не визнавав і в інших справах.

Мотиви та замовник вбивства

Слідство вважає, що вбивство було замовним, адже підозрюваний і Окуєва знайомими не були. Його мотиви поки що не встановлені. Втім, наприклад, у справі Зможного відомо, що мотивом був "тиск на бізнес з метою отримання вигоди".

Наразі слідство вивчає діяльність групи не лише в межах України, але й за кордоном, зокрема в країнах ЄС. "Сподіваємося завдяки західним партнерам отримати інформацію, як передавалися кошти, хто був замовником, і чому це трапилося", - сказав Нєбитов.

Так, в країнах ЄС могли відбуватися зустрічі учасників злочину. Як зазначив правоохоронець, версії щодо замовників є, втім які саме, не розповів.

На причетність до організації, планування та безпосередньо скоєння перевіряються інші особи. "Проводяться слідчі дії, про які я казати не можу", - пояснив Нєбитов.

Водночас він зазначив, що в інформації про вбивство через великий борг підтвердження немає. За словами Нєбитова, Окуєва з чоловіком "мали невеликий достаток, самостійно ремонтували житло, говорити про якісь великі кошти немає підстав".

Також стало відомо, що був обміняний Артур Денісултанов, який вчинив напад на подружжя раніше.

Нєбитов наголосив, що це не останнє вбивство цієї злочинної групи, яке буде розкрите.

Нагадаємо, вбивство Аміни Окуєвої сталося у понеділок, 30 жовтня 2017 року, у селищі Глеваха під Києвом. Невідомі здійснили постріли по автомобілю з кущів. Аміна Окуєва від отриманих поранень померла. Її чоловік Адам Осмаєв поранений - він вижив. Поліція нині шукає злочинців. Прокуратура взяла справу під особливий контроль. Активісти пропонують назвати сквер біля посольства Російської Федерації іменем Окуєвої.

Раніше на Окуєву та Осмаєва був вчинений замах на вбивство. Стрілянина сталася 1 червня на столичному Подолі. Осмаєва раніше підозрювали в підготовці вбивства президента Росії Володимира Путіна.

Повʼязані теми:

Наступна публікація