Фахівці з ВООЗ закликають відмовлятися від обробленого м'яса
У світі все більше людей відмовляються від продуктів тваринного походження. Зокрема, найменше в світі мяса їдять в Бангладеш: усього чотири кілограми на рік на людину. Далі йде Індія: там майже 40% населення - вегетаріанці. Замикає цю трійку Бурунді. Така відмова зумовлена не тільки світоглядними переконаннями, неможливістю купити цей продукт, але й впливом тваринних продуктів на здоров'я.
Про це йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1".
Суспільство сколихнув документальний фільм із резонансними фактами про вегетаріанство від Всесвітньої організації охорони здоров'я, виконавчим продюсером якого став актор Леонардо ДіКапріо.
Згідно із даними ВООЗ, 50 грамів обробленого мяса збільшує ризик захворювання на діабет на 18%. Фахівці порівняли оброблене м'ясо (стейки, сосиски, бекон, ковбаси) із сигаретами та радіоактивними металами. Так, одне яйце дорівнює 5 викуреним цигаркам. А один хот-дог на день збільшує шанс отримати діабет на 51%. Молоко не корисне для кісток і містить гній.
Такі заяви викликали шалені дебати між спеціалістами – лікарями різних профілів і організаціями, що борються з раком та діабетом.
Деякі виступили проти такої категоричної заборони продуктів тваринного походження і вважають, що споживати їх таки треба. А от кому і скільки - річ індивідуальна. Так, деякі дієтологи вважають, що курячі яйця насправді не підвищують рівень холестерину, а протеїни допомагають зміцнити м'язи.