Справжній варіант олів’є виходить дуже дорогим у приготуванні.
Назва салату Люсьєна Олівь'є відома кожному, однак класичний варіант рецепту, якому вже понад 100 років, знайти важко. А от різновидів його існує багато, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.
Кухарі кажуть, що в класичній версії олів’є складається з моркви, зеленого горошку, майонезу, солоного огірка, картоплі, чорної ікри, перепелиного яйця та ракових шийок. Французький шеф-кухар Стефана Вайтінадане працює в одному з найдорожчих ресторанів столиці, однак ціни на чорну ікру кусаються навіть там, тож він вирішив здешевити салат качкою. Лікарську ковбасу ніколи не використовує, та й навіть вимовити це слово не може, а от майонез бере лише домашній – зроблений власноруч із жовтків, гірчиці та масла виноградних кісточок.
Варіант олів’є для веганів і сироїдів – це гриби, морква, горох, кабачок та авокадо. Картопля випала, бо її потрібно варити. Тоді як типовий український рецепт вражає і кількістю інгредієнтів, і соусами та спеціями. Тут є зелений горошок, цибуля, майонез, індичка, свіжий і солоний огірок, картопля, морква, куряче яйце. Страва виходить жирна та вельми калорійна.
Не дають кухарі однозначної відповіді і на питання про те, з чим саме ліпше куштувати салат. Українці радять робити це з горілкою, вегани рекомендують шампанське, а от французький шеф упевнений, що його олів’є смакуватиме лише з білим вином.
Кореспондент ТСН Наталія Гончарова