Як змінилось ставлення українців до можливих переговорів з РФ – опитування

Як змінилось ставлення українців до можливих переговорів з РФ – опитування

Негайний початок переговорів з Росією підтримує третина українців / Фото: ТСН.ua

Більшість населення досі виступає проти того, щоб домовлятися з державою-агресоркою, але кількість прихильників переговорів поступово зростає.

В українському суспільстві за останній рік у півтора раза збільшилась кількість тих, хто підтримує початок мирних переговорів з Росією. Втім, більшість населення досі виступає проти того, щоб домовлятися з державою-агресоркою.

Про це свідчать результати опитування Центру Разумкова.

Респондентів, як і рік тому, запитали, чи згодні вони з кожним із трьох тверджень щодо переговорів з РФ:

  1. Переговори – це дієвий спосіб досягнення миру, яким треба скористатися вже зараз.
  2. Переговори можна вести після виходу на лінію розмежування станом на 23 лютого 2022 року.
  3. Переговори треба розпочинати лише після виведення військ РФ за кордони України 1991 року.

Рік тому негайний початок переговорів підтримували лише 21% опитаних, а 63% заперечували доцільність переговорів. Цього року частка прихильників переговорів зросла до 35%, водночас кількість противників мирного діалогу зменшилася до 48%.

Також побільшало тих, хто погодився, що переговорний процес можна починати після повернення територій, окупованих росіянами після 24 лютого 2022 року (25% 2023 року й 37% – 2024-го). Не підтримують таку позицію 41% респондентів порівняно з 61% торік.

Водночас стало менше тих, хто погодився б на переговори з агресором лише після повернення Криму та Донбасу – їх частка зменшилася від 61% до 49%. Не згодні чекати на переговори аж до повної деокупації України 24% опитаних порівняно з 29% торік.

Опитування було проведене Центром Разумкова в період від 20 до 26 вересня 2024 року методом face-to-face в усіх регіонах України, за винятком зони бойових дій і тимчасово окупованих територій. В опитуванні взяли участь 2016 респондентів віком від 18 років, які відтворюють демографічну структуру дорослого населення України за віком, статтю та типом поселення станом на початок 2022 року. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, українцям дедалі важче донатити на допомогу ЗСУ. Опитування виявило, що падіння рівня доходів є основною причиною зменшення пожертв.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація