Яке сьогодні, 2 червня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

Яке сьогодні, 2 червня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

Яке свято 2 червня? / Фото: Pexels

Сьогодні, 2 червня, Всесвітній день боротьби з розладами харчової поведінки. Віряни вшановують пам'ять мученика Фалалея. До Нового року залишилось 212 днів.

2 червня 2023 року — п’ятниця. 464-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 2 червня, церковне свято

2 червня в церковному календарі — день пам’яті мученика Фалалея. Народився він у Лівані в родині воєводи. Ще в юному віці вивчив лікарську справу, але людей, які приходили до нього, завжди лікував безкоштовно, адже сповідував християнство. За це язичники його схопили і привели до правителя Малої Азії. Довго імператор переконував Фалалея зректися Христа, але мученик відмовився. За це засудили його до страшних тортур, довго катували, а потім відсікли голову.

Що не можна робити цього дня

  • Не розповідайте нікому хороший сон, який приснився в ніч проти 2 червня, інакше він не збудеться.
  • Не варто лікувати зуби — лікування буде невдалим.
  • Заборонено їсти рибу і рибні страви.

Народні прикмети і традиції на 2 червня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: на ялині багато шишок — буде хороший урожай огірків;
  • вранці на траві багато роси — наступного дня буде холодна погода;
  • часто пірнають качки — чекайте на дощі;
  • бджоли утворюють великий рій і так літають — буде дощ, а якщо літають поодинці — ясна погода;
  • голосно кумкають жаби — чекайте на щедрий урожай огірків;
  • сонце сходить, але хмарно — огірки точно добре вродять;
  • злива вказує на те, що через пів року буде сильний снігопад.
2 червня бджоли утворюють великий рій і так літають — буде дощ / Фото: Pexels

В народі 2 червня називали День Фалафея, Огірочник або Фалафей Тепловій. Друга назва походить від того, що традиційно від цього дня селяни починали сіяти огірки. Існувало повір'я: "Прийшов Фалалей – досівай огірки мерщій". Цікаво, що намагалися приховувати факт висаджування огірків від усіх, навіть від членів сім'ї. Вірили, що лише в такому разі вони точно дадуть великий урожай.

Погода на 2 червня

Сьогодні, 2 червня, в Києві зранку безхмарна погода, але вже в середині дня перетвориться на похмуру, ввечері можливий дрібний дощ. У Львові ясно, без опадів. У Харкові ясна погода, опадів не очікується. В Одесі ясний ранок, але вже вдень з'являться хмари, які залишатимуться до вечора, без опадів.

Температура повітря в Києві — +26 вдень та +17 вночі. У Львові — +22 вдень та +14 вночі. У Харкові — +24 вдень та +12 вночі. В Одесі — +25 вдень та +17 вночі.

Пам’ятні дати 2 червня

Календар важливих подій в Україні та світі за 2 червня:

  • 455 рік — вандали захоплюють Рим, після чого починають грабувати його протягом двох тижнів;
  • 1537 рік — спеціальною буллою Папа Римський Павло III визнає індіанців людьми з душами і забороняє перетворювати їх на рабів;
  • 1652 рік — під Батогом козацько-татарські війська під керівництвом Богдана Хмельницького розбили армію Речі Посполитої на чолі з М. Калиновським;
  • 1851 рік — штат Мен (США) першим вводить на своїй території "сухий закон";
  • 1857 рік — Джеймс Ґіббс (James Gibbs) з Вірджинії отримує патент на однониткову стіжкову швейну машинку;
  • 1859 рік — на острові Хонсю (Японія) засновують місто Йокогама;
  • 1896 рік — італієць Ґульєльмо Марконі отримує патент на радіо;
  • 1918 рік — німецька імперія та Австро-Угорська імперія юридично визнають владу гетьмана в Україні;
  • 1924 рік — американський Конгрес надає громадянство усім американським індіанцям;
  • 1946 рік — внаслідок проведеного в Королівстві Італія плебісциту ліквідовують монархію і проголошують створення Італійської Республіки;
  • 1953 рік — коронують Єлизавету ІІ, королеву Великої Британії;
  • 2010 рік — депутати Національної асамблеї Квебеку одностайно хвалюють законопроєкт про визнання Голодомору 1932—1933 рр. геноцидом українського народу та проголошують День пам'яті жертв Голодомору.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 2 червня

Які сьогодні іменини: Олексій, Олександр, Володимир, Микита, Іван, Тимофій.

Талісманом людини, народженої 2 червня, є обсидіан. Природний скельний матеріал — природне скло, яке утворюється після виверження вулкану. Здавна обсидіан вважався символом захисту для зберігання енергії і відкидання негативних впливів.

В цей день народилися:

  • 1919 рік — український артист естради, актор Юрій Тимошенко;
  • 1929 рік — українська писанкарка у Франції Галина Хоткевич;
  • 1953 рік — український поет, журналіст, громадський діяч Володимир Барна.

Який сьогодні день в Україні і світі

2 червня в Україні і світі Всесвітній день боротьби з розладами харчової поведінки / Фото: Pexels

2 червня в Україні і світі Всесвітній день боротьби з розладами харчової поведінки. Традиція зародилася 2016 року та охоплює сьогодні понад 45 країн світу. Головна мета цього дня полягає в забезпечені медичної та психологічної допомоги людям, які страждають анорексією, булімією, нападами переїдання тощо. Для цього проводяться різноманітні зустрічі з психологами та лікарями, лекції, семінари.

Також 2 червня Європейський день зубних техніків. Доволі молоде професійне свято, яке було створене 2018 року за ініціативи Європейського об'єднання стоматологів-ортопедів, яке заснували ще 1958 року. Об'єднання є найбільшої організацією, яка представляє інтереси власників стоматологічних лабораторій, кабінетів і незалежних техніків в Європі.

А ще 2 червня День здорового харчування. Спеціальне свято, яке було створене для того, щоб люди могли дізнатися про переваги здорового харчування, змінити на краще своє життя. Люди усвідомили зв'язок між їжею та здоров'ям дуже давно. Ще в Давній Греції вважали, що гарне самопочуття залежить від балансу чотирьох рідин в організмі і цей баланс можна покращити за допомогою спеціальної дієти. В сучасному світі існує ціла наука, яка займається вивченням практики і теорії здорового харчування. Називається вона нутриціологія. Виникла вона на основі комплексу знань з біології, хімії, гігієни та фізіології.

2 червня святкують цікаве свято Міжнародний день повій. Святкується на згадку про історичну демонстрацію секс-працівниць, яка відбулася в Ліоні, Франція 1975 року. Тоді жінки об'єдналися, щоб протестувати проти дискримінації та насильства з боку поліції, вимагали свої прав як працівники. Цей день спрямований на те, щоб підвищити обізнаність про ті проблеми, з якими стикаються працівниці секс-бізнесу по всьому світу.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Який сьогодні день
Наступна публікація