Яке сьогодні, 9 лютого, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

Яке сьогодні, 9 лютого, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

Яке сьогодні свято 9 лютого / Фото: Pexels

Сьогодні, 9 лютого, в Україні та світі вітають з професійним святом стоматологів. Віряни вшановують перенесення мощей Іоанна Златоуста. До Нового року залишилось 325 днів.

9 лютого 2023 року – четвер. 351-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 9 лютого, церковне свято

9 лютого в церковному календарі – день перенесення мощей Іоанна Златоуста. Богослов, архієпископ Константинопольський, один із трьох Вселенських святителів та вчитель. Народився 347 року в Антіохії в сім’ї чиновника. Його батько Секундус помер майже відразу після народження сина, а тому його вихованням займалася матір, Анфуса. Вона вирішила більше не виходити заміж (хоч їй тоді було близько 20 років), а зайнятися винятково сином. Вже в юному віці Іоанн любив читати Святе Письмо. Згодом, навчався у найкращих риторів і філософів.

367 року святитель Мелетій Антіохський похрестив Іоанна. А через три роки він зробився читцем. Від 372 року Златоуст навчався в місцевій богословській школі у пресвітерів Діодора Тарсійського та Флавіана. Згодом помирає мати Іоанна, і він вирішує стати ченцем. Через декілька років його хочуть поставити при єпископській кафедрі, але він відмовляється. В той час з’являється його праця “Шість слів про священство”. Чотири роки Іоанн живе в пустелі, де пише “Порівняння влади, багатства і переваг царських з істинною і християнською любов'ю чернечого життя” і “Проти озброєних на тих, хто шукає чернецтво”. А ще два роки живе в повністю усамітненій печері і не розмовляє.

397 року, коли архієпископ Константинопольський Нектарій помирає, Іоанна викликають в Антіохію, щоб він став патріархом. Перше, що він зробив на новій посаді, це вдосконалив священство. Кошти, які він отримував як архієпископ, йшли на лікарні та готелі для паломників. Згодом виявився втягнутий в конфлікт із імператорським двором. Імператриця Євдоксія, яка була дружиною імператора Аркадія, зажадала забрати все майно у опального вельможі, та Іоанн встав на сторону останнього. Через це імператриця затаїла на архієпископа гнів.

9 лютого - день пам’яті Іоанна Златоуста / Фото: commons.wikimedia.org

Іоанна Златоуста вирішили вигнати з міста. Але тієї ж ночі померла дитина імператорів, а поряд з поселенням стався землетрус. Євдоксія так перелякалася, що попросила вернути Златоуста.

406 року Іоанн сильно захворів і був прикутий до ліжка. В той же час його переводять зі столиці до глухого міста Піфіунта. Три місяці виснажений хворобою Златоуст добирався під дощем та палючим сонцем. Недалеко від міста Комани сили покинули його, він промовив “Слава Богу за все!” і помер. Сталося це 407 року.

Що не можна робити в цей день

  • 9 лютого забороняється мити голову, а також приймати чи дарувати подарунки.
  • Наші предки вважали, що цього дня можна сильно наврочити, а тому намагалися обмежити коло спілкування.
  • 9 лютого не бажано веселитися, краще провести день спокійно.

Народні прикмети і традиції на 9 лютого

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: білий місяць означає, що скоро будуть холоди, а червоний — морози;
  • якщо пройшла хуртовина і намети мають закруглені верхи, значить урожай буде хорошим;
  • 9 лютого хмари пливуть після вітру, буде сніг;
  • запітніло скло – до тепла.
9 лютого хмари пливуть після вітру, буде сніг / Фото: Pexels

Наші предки вважали, що Іоанн Златоуст є захисником тих людей, які опинилися на роздоріжжі або у відчаї. 9 лютого традиційно готували поминальну трапезу, яка включала в себе узвар, пиріжки з грибами або м’ясом, рисову кашу, капусту. Якщо погода була хорошою, частину страв несли на цвинтар, щоб залишити на могилах померлих родичів. А ще роздавали жебракам біля храму. Наші пращури вірили, що 9 лютого за допомогою тепла і вогню можна зцілити будь-які хвороби. 

Погода на 9 лютого

Сьогодні, 9 лютого, в Києві хмарно до вечора, без опадів. У Львові вже вранці на небі з'являться хмари, які залишатимуться там весь день, опадів не передбачається. У Харкові хмарно, без опадів. В Одесі ясно, без опадів.

Температура повітря в Києві -2 вдень та -8 вночі. У Львові -2 вдень та -12 вночі. У Харкові -4 вдень та -11 вночі. В Одесі 0 вдень та -7 вночі.

Пам’ятні дати 9 лютого

Календар важливих подій в Україні та світі за 9 лютого:

  • 1263 рік – при Дауґавґриві (сучасна Латвія), литовське військо під командуванням князя Тренети розбиває лівонських хрестоносців;
  • 1849 рік – на території Папської держави революціонери проголошують Італійську Республіку;
  • 1863 рік – американець Елансон Крейґ отримує патент на вогнегасник;
  • 1893 рік – відбувається прем'єра опери Дж. Верді "Фальстаф" у Мілані;
  • 1893 рік – відбувся перший у світі сеанс стриптизу (Париж, "Мулен Руж");
  • 1900 рік – Двайт Ф. Девіс засновує тенісний турнір на Кубок Девіса;
  • 1909 рік – у США ухвалюють перший закон про заборону наркотиків;
  • 1918 рік – підписують Берестейський мирний договір, згідно з яким Німецька імперія, Австро-Угорська імперія, Османська імперія і Болгарське царство визнають УНР самостійною державою;
  • 1923 рік – повстання отаманів Холодного Яру у Лук'янівській в'язниці в Києві;
  • 1942 рік – у Києві німці заарештовують Олену Телігу та інших представників української інтелігенції;
  • 1951 рік – кінозірка Ґрета Ґарбо отримує американське громадянство;
  • 1969 рік – здійснєю свій перший політ широкофюзеляжний пасажирський літак Боїнг-74;
  • 1964 рік – гурт "The Beatles" вперше з'являється в прямому ефірі американського телебачення на "Шоу Еда Саллівана, яке переглянуло майже 74 млн телеглядачів;
  • 1972 рік – відбувається перший виступ нової групи Пола Маккартні "Wings";
  • 1993 рік – Пол Маккартні випускає сольний альбом "Off the Ground".

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 9 лютого

Які сьогодні іменини: Петро, Іоанн (Іван), Дмитро.

Талісманом людини, народженої 9 лютого, є бурштин. Споконвіків цей камінь порівнювали з самим сонцем. Ще в Давній Греції існував міф про те, що бурштин створив син Геліоса (бога Сонця). Камінь використовували для виготовлення прикрас, які з радістю носили жінки. А чоловіки прикрашали ним свої мечі та щити.

 Цього дня народилися:

  • 1826 рік – український живописець і графік Костянтин Трутовський;
  • 1910 рік – французький біохімік, Нобелівський лауреат Жак Моно.

Який сьогодні день в Україні і світі

9 лютого Міжнародний день стоматолога / Фото: Pexels

9 лютого в Україні та світі святкують професійне свято Міжнародний день стоматолога. Здорові зуби – це невід’ємна частина здоров’я людини. Саме тому дуже важливо не лише ретельно за ними стежити, але й вчасно відвідувати стоматологів. Це лікарі, які спеціалізуються на гігієні і здоров’ї ротової порожнини. Вони допомагають контролювати стан зубів з дитинства, а також діагностують і лікують проблеми.

Цікавий факт: найдавніші артефакти, які можна занести до професії стоматолога, датують близько 7000 роком до нашої ери. На території сучасного Пакистану було знайдено людські залишки і зуби, які просверлили за допомогою кремнієвого сверла. Можливо, саме так наші предки боролися з карієсом. А ще багато фактів щодо стародавньої стоматології залишила після себе цивілізація Давнього Єгипту. В гробницях фараонів знайшли кілька зубів, які поєднувалися за допомогою золотого дроту. Вчені припускають, що він міг бути свого роду протезом. Навіть тоді існувала практика видалення хворих зубів. А в Давній Греції цим займався Гіппократ.

Щороку 9 лютого святкують Міжнародний день піци. Поціновувачі італійської страви готують цього дня улюблені її варіанти. А класична Маргарита вперше була створена 200 років тому італійцем Раффаеле Еспозіто. Хоча вчені вважають, що прототипи сучасної піци існували ще в давні часи. Наприклад, в Давній Греції, а також в Римі, любили готувати плаский хліб і додавати до нього оливки, олію, трави. А серед перських воїнів дуже популярними були коржі зі спеціями, фініками, сиром.

Свою популярність піца отримала після Другої світової війни. В кожній країні існують свої традиційні варіанти начинки, а сама італійська страва налічує близько 1000 різних рецептів.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Який сьогодні день
Наступна публікація