Яке сьогодні свято – все про 9 грудня, церковне свято, що не можна робити

Яке сьогодні свято – все про 9 грудня, церковне свято, що не можна робити

Яке сьогодні свято 9 грудня / Фото: Pexels

Сьогодні, 9 грудня, Міжнародний день пам'яті жертв злочинів геноциду. Віряни моляться до Георгія Побідоносця про здором'я домашніх тварин, також в церковному календарі день пам'яті Аліпія Стовпника та Якова Сирійського. До Нового року залишилося 22 дні. 

9 грудня 2022 року – п'ятниця. 289-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 9 грудня, церковне свято

9 грудня святкують День Георгія Переможця. Також цей день називають Юріївим. Віряни моляться святому, щоб той захистив сімейне вогнище і домашніх тварин.

Народився він в III столітті в Кападокії, яка на той час належала до Римської імперії. Був сином простого хлібороба. Його ім’я Георгій у перекладі з грецької навіть означає “хлібороб”. В українській мові частіше використовують варіант “Юрій”. Виріс він в християнській родині. Його батько помер мученицькою смертю за свою віру, а мати виховувала сина в шані до Бога. Молодий Георгій вступив на службу до римського війська і навіть був відзначений в боях самим імператором Діоклетіаном.

Потім Юрій став радником, максимально наближеним до імператора. Діоклетіан був хорошим правителем, але залишився вірним язичницьким богам. Він хотів відродити язичництво в Римській імперії, а тому жорстоко поводився з християнами. Коли Георгій про це довідався, то сам почав готуватися до смерті. Він роздав все своє майно біднякам, відпустив на волю рабів. Потім пішов до імператора і заявив, що він християнин.

Така поведінка сильно вразила імператора і він просив юнака не руйнувати своє життя. Проте Юрій відмовився присягнути язичницьким богам. Від цього моменту починаються страшні випробування святого. Юрій все стерпів. Навіть дружина Діоклетіана, побачивши страждання юнака, стала докоряти чоловікові за жорстокість і прийняла християнство. Імператор розізлився і вирішив засудити її також. Але жінка не дожила до страти і сама віддала Богові душу.

9 грудня - День Георгія Побідоносця / Фото: commons.wikimedia.org

На вимогу жерців імператор наказав відтяти Юрію голову. Святий прийняв смерть спокійно і був страчений 6 травня 303 року, коли йому не виповнилося ще й 30 років. За подвиг в ім’я віри Церква нарекла Юрія Переможцем.

9 грудня за релігійним календарем – день пам’яті преподобного Якова Сирійського. Перші згадки про його життя з’являються в книзі «Історія боголюбців» Феодорита Кирського, який знав Якова особисто.

Жив преподобний в V столітті. Поселився він на горі, яка розташовувалася недалеко від міста Кір. На момент, коли Феодорит Кирський написав свою книжку, Яків вже жив самітником 38 років. Весь цей час він провів в молитві. Преподобний дуже важко хворів, але незважаючи на свою хворобу продовжував вести аскетичне життя: носив волосяницю та вереги, їв лише ввечері варену сочевицю та багато працював. За свою віру, терпіння і праведність преподобний отримав від Бога вміння виганяти бісів, воскрешати мертвих, зцілювати різні хвороби. Помер в 457 році. На його честь на Кафр-Рахіма був побудований монастир.

Також 9 грудня – день пам’яті преподобного Аліпія Стовпника. Народився він в місті Адріанополі. Його батько помер дуже рано, а мати була християнкою. Саме тому Аліпій з раннього дитинства виховувався в вірі в Христа. В юнацькому віці Аліпій побажав віддати своє життя служінню Господу.

Спочатку він розпочав свою подорож до Константинополя, в якій він супроводжував свого владику. Тоді уві сні він побачив видіння. До нього з’явилася св. мучениця Євфимія і сказала повернутися додому. Там замість занедбаного цвинтаря язичників побудувати храм. Він виконав наказ. Біля церкви преподобний звів собі стовп, на якому кожного дня молився. Аліпій навчав і наставляв людей протягом 53 років, за що отримав від Господа дар зцілення тіла та душі.

На жаль останні 14 років свого життя Аліпій провів в важкій хворобі. Він постійно лежав в ліжку, але однаково дякував Богові за можливість наставляти інших на правильний шлях. Помер Аліпій в віці 118 років.

Що не можна робити цього дня

  • 9 грудня не варто вирушати в дорогу, але якщо подорожі не уникнути, обов’язково замовте молебен за здоров’я.
  • Не можна поводитися надто голосно і заважати оточенню.
  • В цей день намагайтеся не завдавати клопоту тваринам.

Народні прикмети і традиції 9 грудня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо вже випало багато снігу, то до травня все розстане і поросте травою;
  • 9 грудня холодний день – зима буде морозною;
  • якщо цього дня побачити іній, то буде хороший урожай;
  • 9 грудня дме північний вітер – до заморозків;
  • якщо близько до людських будинків виють вовки, буде похолодання.
9 грудня побачити іній, то буде хороший урожай / Фото: Pexels

Наші предки називали цей день “Георгій Зимовий”. Вважалося, що цього дня приходять справжні морози і починається зима.

Прогноз погоди на сьогодні, 9 грудня

Сьогодні, 9 грудня, в Києві похмуро, вранці йтиме сніг, який повинен закінчитися до полудня. У Львові хмарно протягом усього дня, вранці дрібний дощ, який закінчиться до обіду, однак ввечері знову сильний дощ. У Харкові вранці сніг з дощем, який зміниться дрібним дощем і йтиме до кінця дня. В Одесі хмарно, вранці дощ, який до обіду закінчиться.

Температура повітря в Києві 0 вдень та -1 вночі. У Львові +3 вдень та -2 вночі. У Харкові +1 вдень та -1 вночі. В Одесі +10 вдень та +5 вночі.

Пам’ятні дати 9 грудня

Календар важливих подій в Україні та світі за 9 грудня:

  • 1824 рік — завершилася трирічна війна за незалежність Перу від Іспанії;
  • 1905 рік — у Франції прийняли закон про розділення церкви та держави;
  • 1909 рік — створення футбольного клуба "Боруссія" (Дортмунд);
  • 1917 рік — у Криму створено курултай, вищий орган кримських татар;
  • 1918 рік — Директорією УНР ухвалено постанову про скасування законів гетьманського уряду в галузі робітничого законодавства й відновила закон про восьмигодинний робочий день;
  • 1948 рік — Генеральною Асамблеєю ООН ухвалено Міжнародну конвенцію про попередження злочину геноциду й покарання за нього;
  • 1968 рік — в Сан-Франциско Дуглас Енгельбарт вперше демонструє комп’ютерну мишу;
  • 1991 рік — Михайло Горбачов виступає проти створення СНД;
  • 1997 рік — зроблено перший телефонний дзвінок у мережі мобільного зв’язку "Київстар";
  • 2007 рік — в Ялті відкрили пам’ятник Тарасові Шевченку.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 9 грудня

Які сьогодні іменини: Аліпій, Георгій, Афанасій, Інокентій, Федот, Стіліан, Юліан, Яків.

Талісманом людей, народжених 9 грудня, є олександрит. Цей камінь має надзвичайну здатність змінювати свій колір в залежності від освітлення. Йому приписують різноманітні магічні сили. Наприклад, вважалося, що камінь допомагає пророкувати майбутнє.

В цей день народилися:

  • 1608 рік – видатний англійський поет Джон Мілтон;
  • 1651 рік – український громадський та церковний діяч Данило Тупало;
  • 1826 рік – відомий художник-мариніст Лев Лагоріо;
  • 1863 рік – український письменник Борис Грінченко;
  • 1876 рік – український громадський діяч, письменник Михайло Глібовицький;
  • 1897 рік – український перекладач Борис Тен;
  • 1915 рік – патріарх Київський Володимир Ярема.

Який сьогодні день в Україні і світі

9 грудня святкують День різдвяної листівки / Фото: Pexels

9 грудня – Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду. Ідея запровадження такого дня виникла під час зустрічі держав-членів ООН 2005 року. Тоді країни домовилися захищати своє населення від військових злочинів, геноциду, етнічних чисток, а також підбурювання до цих злочинів. Проте офіційно затвердили цю подію лише в 2015 році. Дату вибрали не випадково. Саме 9 грудня була ухвалена Конвенція запобігання та покарання за злочин геноциду.

На жаль, за останні 150 років десятки мільйонів людей втратили життя через жорстокі масові частки та внаслідок геноциду. А ще велику кількість чоловіків, жінок та дітей катували, змушували силоміць покидати свої домівки та ґвалтували. Мета дня – пам'ятати про всі злочини та вживати заходів щодо запобігання подібного у майбутньому.

Також 9 грудня святкують Всесвітній день техномузики. Саме цього дня народився засновник цього жанру, Хуан Аткінс. Техномузику ще часто називають музикою Детройта, адже саме зі сцен цього міста розпочався шлях відомих музикантів-засновників. Жанр було створено, щоб кинути виклик соціальним нормам і почуватися бунтарем.

9 грудня також святкують Міжнародний день боротьби з корупцією. Він був заснований ООН в жовтні 2003 року. Дату обрали на честь підписання Конвенції проти корупції, яке відбулося в місті Меріда. В цей день в усіх країнах світу закликають проводити заходи з уникненням корупції.

Щороку 9 грудня святкують День різдвяної листівки. Історія її починається в Британії. Англійський винахідник сер Генрі Коул любив дарувати своїм родичам та близьким людям вітання зі святами. Але цей процес завжди забирав багато часу. Одного дня в 1843 році він вирішив це змінити і попросив свого друга Джона Калькотту Хорсі створити різдвяну листівку. Ця ідея так припала до душі іншим людям, що вони почали так само вітати своїх близьких.

Листівки зазвичай пов’язані зі святкуванням Різдва, на них є новорічна або різдвяна атрибутика. Цікавий факт – 2010 року створили незвичайну нанолистівку в університеті Глазго. Її розмір всього 200х290 мкм (трохи більша за волосину).

Читайте також:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Який сьогодні день
Наступна публікація