Які подарунки зробити рідним на Новий рік, а про які - забути назавжди – поради експертів

Які подарунки зробити рідним на Новий рік, а про які - забути назавжди – поради експертів

У жодному разі не купуйте партнеру по роботі  дорогий подарунок.  

Полиці буквально завалені пропозиціями подарунків до Нового року, та обрати доречний перезент непросто. Журналісти ТСН.Тиждень вивчили тему й дізналися, чому в рік щура категорично не можна дарувати речі зі скла, кому не варто купувати  парфуми та як обрати подарунок шефу.

До обрання подарунків журналісти  залучили  двох маркетологів,  експертки з  етикету, психологині, парфумерки й навіть екстрасенса. Консультантка у сфері ділового та світського етикету одразу застерігає від купівлі живого символу наступного року. «Подарити живого пацюка - я наполегливо не рекомендую цього робити, тому що одна з етикетних норм - при живому подарунку - ми повинні це узгодити, не тільки з тією людиною якій даруємо, а й з усіма членами сім'ї», - каже Юлія Юдіна.

Психологи не рекомендують дарувати щурів і намальованих, на якихось деталях одягу «Дарування білизни, шкарпеток, капців, майок - не бажано - це інтимні речі», - каже медичний психолог Наталія Бугайова.

А котячі хвости в рік щура принесуть у дім чвари, переконує екстрасенс Дмитро Дульский, тож не радить дарувати ні намальованих, ні справжніх. Подарунки з принаддям для ванної – теж не накращі ідея. «Чомусь нам зубну пасти не приходить подарувати в голову, а гель - запросто. Етикетні норма не рекомендує нам робити подарунки з засобів особистої гігієни», - каже Юлія Юдіна.

«Щур не любить воду! Категорично не можна гелі і мила, навіть ручної роботи», – додає екстрасенс.

Також експерти наголошують, якщо вас не просили,  сковорідка для жінки  - варіант програшний. «Дарування сковорідок, слюсарних інструментів ... Людина може сприймати двояко і вирішити, що його сприймають лише як обслуговуючий персонал або робочу силу», - запевняє психолог.

Які подарунки актуально купувати під новий 2020 рік – поради експертів

Які подарунки актуально купувати під новий 2020 рік – поради експертів

Подарунки з натяком теж матерія тонка. Сюрприз вмить може стати образою. «Не даруються подарунки з натяком: дуже повному - ваги, а людині, у якого проблемна шкіра - дарувати креми для очищення обличчя, або для усунення зморшок. Не даруються ліки і медична техніка», - додає медичний психолог.

Екстрасенс також не радить на Новий рік дарувати нічого склянного, адже щурі цього бояться. Дарувати парфуми етикет дозволяє, але тільки близьким, і лише якщо точно знаєте вподобання. Для невпевнених  краще скористатися  новинкою «парфумерний гардероб». «Як наносити аромат, як його зберігати, як підібрати собі особисто аромат - ці знання він отримає на тренінгу – «підбір парфумерного гардеробу для людини», - розповідає парфумерна стилістка Ірина Грищенко.

А ще нині стало модно подарувати парфум для дому. 

Телефони, навушники чи планшети нині бажані під ялинкою. Чоловіки за опитуваннями не відмовилися б від робота-пилесоса, щоправда обійдеться від дарувальнику в копієчку. Попри еру гаджетів вибір вдалий і для жінок, і для чоловіків залишається книга. Підійде для подруги чи колеги. Не знаєте, яке чтиво смакує. Тоді класика варіант безпрограшний.

Погана ідея подарувати солодощі чоловікам. «Солодощі, печиво, торти, величезні квіти… Чоловікові не прийнято дарувати подарунки, які натякають на відсутність мужності у нього», - каже експерт з етикету.

У жодному разі не купуйте партнеру по роботі  дорогий подарунок.  «У діловому етикеті - це сприймається як варіант підкупу. Ми можемо людині з керівництва дарувати подарунок вартістю не більше ніж в 30% від своєї заробітньої плати», - додає  Юлія Юдіна.

Колегам варто дарувати недорогі, практичні та економічні  речі - такий нині тренд.  У  конкурсі корпоративних подарунків цьогоріч перемогли дуже  практичні у використанні сітки для закупів, які економлять пакетики. «Цінність подарунка тут більше ніж його ціна. Дуже френдлі і не можна сказати, що це хабар» , - додає експертка з корпоративних  подарунків Ольга Шурупова.

До топ-три подарунків для колег  увійшли й багаторазові пляшки, вони замінили чашки.  Та рукавички зі спеціальним покриттям, яке дозволяє керувати гаджетом не знімаючи їх.

Як обрати дитині подарунок до Нового року

Як обрати дитині подарунок до Нового року

Нині головний тренд у подарунках –   персоналізація! «Дуже важливо орієнтуватись на персоналію людини. Хороший рецепт - практичність, емоційна привабливість, якщо вдасться знайти подарунок, який об'єднує ці дві речі - ви влучили», - каже маркетолог Вадим Пустотін.

 «Влучити» простіше, якщо ви подаруєте не річ, а враження. Варіантів безліч. Це можуть бути квитки  на фільм з улюбленим актором чи на концерт-кумира, майстер-клас, політ на літаку чи подорожі в екзотичну країну.

Повʼязані теми:

Наступна публікація