"Якір уваги" та масаж зап'ястя. Поради психолога, як побороти стрес під час ЗНО

"Якір уваги" та масаж зап'ястя. Поради психолога, як побороти стрес під час ЗНО

Фото: УНІАН

Фахівці радять взяти з собою на іспит воду - це не заборонено правилами.

В Україні сьогодні, 23 травня, стартує тритижневий марафон перевірки знань. Для майбутніх абітурієнтів розпочинається сесія Зовнішнього незалежного оцінювання. Перший тест - українська мова та література, його складатимуть більше 230 тисяч хлопців та дівчат.

Для багатьох з них тести можуть стати справжнім стресом, йдеться в сюжеті Сніданку з 1+1.

Нове незнайоме приміщення, пильний нагляд та ліміт часу – в такі умови зазвичай потрапляють абітурієнти на тестах ЗНО. Тому й не дивно, що навіть у найспокійніших рівень стресу починає зашкалювати.

Аби морально підтримати майбутніх абітурієнтів, в Інтернеті вже більше тижня шириться антистресовий флешмоб – "Щасти на ЗНО": кожен охочий може намалювати плакат, з ним сфотографуватися, висловити слова підтримки, поставити хештег #ЩастиНаЗНО".

До флешмобу вже долучилися школярі з різних куточків України, а ще відомі люди: cеред них гурт Green Grey та мінстр освіти Лілія Гриневич.

Психолог Світлана Ройз зауважує, що під час іспиту абсолютно закономірний викид гормону стресу - кортизолу. Коли людині страшно, блокується доступ до центру "думання". Щоб подолати цей вплив стресу, важливо:


1. Взяти з собою воду (прозора пляшка з водою дозволена правилами).
2. Для відчуття меж і балансу є дуже проста вправа "крило янгола": поклади праву руку на своє ліве плече, немов обіймаючи. Можна уявити, що це рука друга, когось із батьків або викладача.
3. Подихати певний час так, аби видих був довшим, ніж вдих. Таке дихання допоможе заспокоїтися.
4. Для відчуття стійкості можна покласти руки на живіт і зробити декілька вдихів-видихів.
5. Зробити собі масаж зап'ястя між кісточками, що розділяють четвертий і п'ятий пальці - це зона, яка відповідає за реакцію на стрес, страх, тривогу.
6. Зробити вправи для гімнастики мозку перед початком тестування (наприклад, вправа "Крюки Деннісона").
7. Пошукати в інтернеті приклади вправ-енергізаторів - вони прості, але дуже дієві і допоможуть зняти фізичне напруження перед самим тестуванням.
8. Приготувати заздалегідь свій "якір уваги" - пришити на одяг яскравий ґудзик або одягнути браслет. Погляд на цю річ повертатиме у "реальність" під час тестування.
9. Можна постукати по столу, переставити стілець, розкласти ручки, позначити, що "своє" місце. Відчуття "свого місця", де б не був, дає можливість зосередитись і краще думати.
10. Придумати власну розшифровку абревіатури ЗНО - це знімає тривогу

Раніше міністр освіти Лілія Гриневич попередила, що за порушення правил складання ЗНО абітурієнтів вилучатимуть із аудиторії. Зокрема, не можна брати з собою мобільний телефон та інші технічні засоби, які спроможні знімати текст завдань з паперових носіїв.

Абітурієнти здаватимуть тест незалежного оцінювання з української мови та літератури

Абітурієнти здаватимуть тест незалежного оцінювання з української мови та літератури

Повʼязані теми:

Наступна публікація