Януковича засудили до 13 років ув’язнення: коли вирок набуде чинності та який наступний процес на нього чекає

Януковича засудили до 13 років ув’язнення: коли вирок набуде чинності та який наступний процес на нього чекає

Фото: Associated Press

Шансів на те, що президент-втікач дійсно опиниться у в’язниці, майже немає.

Безпрецедентний для історії України процес завершився цього тижня. Вперше у нас засудили екс-президента. 13 років ув’язнення дав колишньому президенту Віктору Януковичу Оболонський суд столиці.

Суд, який тривав півтора року. 90 засідань у справі. Вирок зачитували 8 годин. І підсудний, який жодного разу так і не з’явився у суді особисто, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Справа Януковича: за що його засудили та чи остаточний цей вирок

Справа Януковича: за що його засудили та чи остаточний цей вирок

За що засудили Януковича?

За державну зраду і за пособництво у веденні агресивної війни проти України. В цьому провину Януковича визнано повністю. Найважливіший доказ – лист із офіційним зверненням до Володимира Путіна: із закликом ввести до України російські війська.

Чому не засудили пожиттєво?

Тому що прокурори не довели в суді пряму вину Януковича у розв’язанні війни і відокремленні Криму та окупації частини Донбасу. Він міг не знати про ці плани Кремля: така думка суддів.

Тому – лише 13 років ув’язнення. Однак, якщо буде новий великий процес - про вбивства під час Революції Гідності - і там доведуть, що Янукович віддавав такі накази, то пожиттєвий вирок йому гарантований.

Чи остаточний цей вирок?

Ні, не остаточний. Адвокати подадуть апеляцію. А потім, найімовірніше, касацію у Верховний суд. Якщо в результаті вирок не змінять - захист Януковича звернеться ще до Європейського суду з прав людини. І там екс-президент - треба визнати - має шанс довести несправедливість вироку.

Головний аргумент – суд над ним відбувався заочно, без його присутності. Ця процедура нова для українського права і має багато "дірок", якими обов’язково скористаються  адвокати.

Він сяде в камеру чи ні?

Це малоімовірно. Принаймні, поки що. Тільки якщо Росія видасть його Україні. За путінського режиму це неможливо. Але якщо він виїде за межі  Росії - то потрапить під юрисдикцію Інтерполу.

Янукович перебуває у міжнародному розшуку, як твердить прокуратура, і будь-який перетин кордону для нього означає екстрадицію в Україну.

Для чого тоді суд?

Суд –  відправна точка для багатьох правових і майнових процесів. Вперше в історії України засуджено екс-президента. І це - порушує негласну традицію недоторканості глави держави після відставки.

Крім того, вирок Януковичу – моральна сатисфакція для учасників Майдану, для воїнів на фронті і родичів загиблих.  Ну, і фінансова сторона справи. Майно і статки Януковича і його так званої "сім'ї" неможливо конфіскувати без рішення суду.

Сергій Швець

Повʼязані теми:

Наступна публікація