"Є три сценарії": Стефанішина розповіла, як українцям планувати відпустки в умовах пандемії

"Є три сценарії": Стефанішина розповіла, як українцям планувати відпустки в умовах пандемії

Фото: Associated Press

Обмежити людей у виборі країн для відпочинку можуть введені там локдауни.

Планування травневих або літніх відпусток може бути ускладнено через подовження жорстких локдаунів у всьому світі та у разі запровадження у країнах ЄС єдиного паспорту вакцинації.

Про це в інтерв'ю ТСН.ua розповіла віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина та пояснила, які є сценарії розвитку подій.

"Є три сценарії. Планування травневих або літніх відпусток може бути ускладнено через продовження жорстких локдаунів по всьому світу.  В такому випадку ми звичайно будемо обмежені у виборі країн. На сьогодні Державна авіаційна служба вже затвердила перелік країн для виїзду українців у літній сезон. Це природні туристичні напрямки, такі як: Туреччина, Кіпр, Туніс, Чорногорія, Хорватія, Болгарія, Грузія, Албанія та інші. Деякі з них країни ЄС. Другий сценарій полягає у тому, що може бути  суттєве зниження рівня захворюваності (в Україні — Авт.), і це звичайно сприятиме відкриттю кордонів. Але також третій сценарій полягає в тому, що передумовою доступу до певної країни буде отримання вакцини. На той час, як я вже говорила, не буде дефіциту в доступі до вакцини. Це не буде проблемою, так само і в Україні", - пояснила віцепрем’єрка.

Та додала, що якщо ВООЗ рекомендуватиме країнам вводити паспорти вакцинації, то Україна теж  їх запровадить. "Україна є частиною міжнародного співтовариства. Ми не проводимо політику самоізоляції. Якщо ми говоримо, що будуть рекомендації міжнародних організацій, які сприятимуть покращенню економіки України, контактам між людьми, ми обов’язково будемо їх дотримуватися", - наголосила Стефанішина.

Вона також додала, що Рада ЄС вже пом'якшила вимоги в'їзду для країн по показникам захворюваності.

 "Якраз 25 січня відбулося засідання Ради ЄС міністрів закордонних справ, де вони дещо переглянули ці статистичні показники в сторону певної лібералізації. Динаміка спаду захворюваності на коронавірус свідчить, що у нас великі шанси піднятися в щабель країн, які матимуть доступ до поїздок в ЄС. Ми це можемо бачити і за результатами лібералізації поїздок між першою і другою хвилею коронавірусу. Як тільки відбувається загальноєвропейський спад, відкриваються кордони, все більше країн дають індивідуальний доступ країнам, включаючи Україну. Тому ця динаміка, яку ми спостерігаємо зараз в Європі і в Україні дає надію на те, що на кінець весни все ж таки ми матимемо більш ширший доступ, ніж зараз", - сказала віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Повний текст першої частини інтерв'ю з Ольгою Стефанішиною про доступ України до вакцин, строки відкриття кордонів, розблокування безвізу та можливість введення "ковідних паспортів", читайте за посиланням.

Ляшко запевнив, що COVID-паспорт не буде обов'язковим в Україні, допоки доступ до вакцин обмежений

Ляшко запевнив, що COVID-паспорт не буде обов'язковим в Україні, допоки доступ до вакцин обмежений

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація