Є яйця, які заслуговують на більшу увагу: Супрун розповіла, як уникнути відповідного раку у чоловіків

Є яйця, які заслуговують на більшу увагу: Супрун розповіла, як уникнути відповідного раку у чоловіків

Фото: pixabay.com

Дослідження показують, що ряд генів можуть бути причиною виникнення раку яєчка саме в межах сім’ї.

Куряче яйце набрало понад 47 мільйонів лайків, що становить рекордну кількість вподобань в Instagram, але «є яйця, які заслуговують на більшу увагу».

Саме так несподівано розпочала свою розповідь в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

«Рак яєчок трапляється відносно рідко та складає близько 1% випадків раку серед чоловіків у всьому світі. Натомість захворюваність глобально зростає, хоча рівень смертності від цього виду раку є досить невисоким», - зауважила посадовець.

Серед факторів, які підвищують ризики захворювання, Супрун назвала: 

Це фото яйця, яке набрало понад 47 мільйонів лайків, що становить рекордну кількість вподобань в Instagram...

Опубліковано Уляна Супрун Четвер, 17 січня 2019 р.
  • Неопущення яєчка (крипторхізм). У період внутрішньоутробного розвитку яєчка формуються в черевній порожнині, і згодом опускаються в мошонку. Але у деяких випадках цього не відбувається. Така передумова підвищує ризики раку яєчок.
  • Якщо є сімейна історія цього діагнозу. До прикладу, якщо рак яєчка було діагностовано у батька, це приблизно в 4 рази збільшує шанси його появи. У 8 разів ризик підвищується, якщо хворобу було виявлено у брата. Дослідження показують, що ряд генів можуть бути причиною виникнення раку яєчка саме в межах сім’ї. Наразі проводяться дослідження для більш глибокого вивчення такого зв’язку.
  • Попередній діагноз раку яєчка. Близько 3-4% чоловіків, які вилікувалися від раку в одному яєчку, мають підвищені ризики виникнення раку повторно в іншому.
  • Вік. Рак яєчка найчастіше розвивається у віці від 15 до 49 років. Хоча ймовірність його розвитку існує в будь-якому віці.

«Типовими симптомами є безболісний набряк або ущільнення в одному з яєчок, або будь-яка зміна форми або текстури. Також може виникати затерпання, дискомфорт, різниця в розмірі між яєчками та больові відчуття», - додала Супрун.

Інші симптоми — набряк та збільшення грудей у зв’язку з гормональними змінами, біль в попереку, задишка, біль в грудній клітині, постійний кашель. Вони більш характерні для пізньої стадії хвороби, коли рак поширюється та вражає інші органи та лімфатичні вузли.

«Якщо вчасно діагностувати рак яєчок — у переважній більшості випадків він піддається лікуванню. Тому за наявності симптомів, зверніться до сімейного лікаря. Він надасть рекомендації, як діяти далі», - зазначила посадовець.

Поява ущільнень в яєчку чи зміна розміру може мати багато причин, крім раку. Наприклад, вони можуть виникати внаслідок варикоцеле (розширення вен в яєчку) або гідроцеле (накопиченням рідини між оболонками яєчка). Безумовно, в разі будь-яких змін потрібно звернутись до лікаря.

Лікарі рекомендують також перевірятись щомісяця самостійно.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося, що українці мають шанс урятувати важкохворого воїна АТО, якого вигнали з Інституту раку

Повʼязані теми:

Наступна публікація