Синод РПЦ розірвав стосунки з Вселенським патріархатом через Україну

Синод РПЦ розірвав стосунки з Вселенським патріархатом через Україну

Фото: Офіційний сайт Московського патріархату РПЦ

Проте це не означає припинення спільного причастя.

Священий синод РПЦ вирішив припинити участь церкви в роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату.

Про це заявив глава синодального відділу зовнішніх церковних зв'язків митрополит Волоколамський Іларіон на брифінгу після засідання Синоду в Москві у п'ятницю, 14 вересня, пише Інтерфакс.

"Російська церква перериває участь в єпископських асамблеях, так само як і в богословських діалогах, багатосторонніх комісіях і всіх інших структурах, в яких головують представники Константинопольського патріархату", - заявив він.

Однак, за словами ієрарха, це не означає припинення євхаристійного спілкування, тобто віряни обох патріархатів як і раніше зможуть причащатися з однієї чаші.

"У разі продовження антиканонічної діяльності Константинополя на території Української православної церкви Московський патріархат буде змушений повністю розірвати євхаристійне спілкування (спільне причастя) з Константинопольським, а вся повнота відповідальності за трагічні наслідки цього поділу ляже особисто на патріарха Константинопольського Варфоломія та архієреїв, які його підтримують його", - цитує видання митрополита.

Нагадаємо, 7 вересня Вселенський патріархат призначив своїх екзархів (представників), які представлятимуть Константинополь у Києві - архієпископа Даніеля Памфілона зі Сполучених Штатів та єпископа Іларіона з Едмонтона з Канади.

У Московському патріархаті розцінили призначення константинопольських екзархів в Україні як "безпрецедентне та грубе вторгнення на свою територію" та заявили, що "не залишать це без відповіді".

У Вселенському патріархаті своєю чергою заявили, що абсолютно всі сучасні православні автокефалії, окрім найдавніших патріархатів, були створені томосами Константинтинопольської церкви. Архієпископ українського походження Тельміський Іов (Геча) зазначив, що кожна з новітніх автокефалій проголошувалася у прив’язці до політичних факторів, зокрема через здобуття державної незалежності. Однак при цьому мала глибші причини: "забезпечити єдність церкви всередині кожної з цих держав, як і єдність між помісними церквами". 

Партіарх Кирило переконує патріарха Варфоломія не визнавати єдину українську церкву

Партіарх Кирило переконує патріарха Варфоломія не визнавати єдину українську церкву

На початку вересня у Стамбулі завершився великий архієрейський Собор. Українське питання на ньому було головним. Ієрархи були проінформовані про рішення Патріарха Варфоломія надати автокефалію українській церкві і не висловлювали принципових заперечень. Далі - остаточне ухвалення документів на Священому синоді. Ймовірно, це станеться вже у жовтні.

Питання надання автокефалії можуть розглядати одночасно з питанням зняття анафеми з нинішнього очільника Української православної церкви Київського патріархату Патріарха Філарета. Від церкви Філарета відлучила Москва ще 20 років тому за те, що створив Київський патріархат.

Повʼязані теми:

Наступна публікація