ЄС стурбований тиском на антикорупційні громадські організації в Україні

ЄС стурбований тиском на антикорупційні громадські організації в Україні

Фото: Представництво ЄС в Україні

В Єропейському союзі нагадали про тривожні сигнали минулого.

Голова представництва Європейського союзу в Україні Хюг Мінгареллі висловив занепокоєння стосовно тиску на антикорупційні громадські організації та закликав українську владу не перешкоджати їхній діяльності.

"Антикорупційні громадські організації продовжують грати свою законну роль сторожового. Це є ключовим для притягнення до відповідальності представників влади та державних посадових осіб. Влада повинна вдатися до рішучих дій задля стримування цього нового тренду посилення тиску. Інакше, в цьому можна побачити тривожні сигнали, які нагадують минулі темні для країни часи. Україна зараз досягає вирішального етапу в своїх зусиллях у боротьбі з корупцією. І можливо, це знак того, що певні особи відчувають загрозу, і це добрий знак. НАБУ зараз розслідує безліч гучних справ й вже оголосило про намір передати їх до суду", - зауважив посол.

Також Хюг Мінгареллі відреагував на учорашні звинувачення у Верховній Раді з боку депутатів про нібито відмивання коштів громадською організацією "Центр протидії корупції". І згадав про закон, який зобов'язав громадські організації подавати електронні декларації.

"Вчорашня подія у Верховній Раді погіршує негативний тренд, який почав прискорюватись цієї весни. Ми вже бачили інші спроби втручання в цьому напрямку. Крім того, ми вже висловили свою позицію щодо внесення змін до законодавства, які зобов'язують антикорупційні громадські організації подавати електронні декларації подібно до державних посадових осіб. Це ускладнює роботу таких організацій", - заявив Мінгареллі.

Нагадаємо, 27 березня президент Петро Порошенко підписав скандальні зміни до закону про е-декларування. Згідно із новими правками, деякі категорії військослужбовців звільняються від необхідності подавати звітність про доходи, натомість подавати е-декларації тепер зобов'язані всі представники громадських організацій. Таке рішення викликало неоднозначну реакцію громадськості.

Повʼязані теми:

Наступна публікація