ЄС засуджує запуск залізничного сполучення між Росією і анексованим Кримом. МЗС передало РФ ноту протесту

ЄС засуджує запуск залізничного сполучення між Росією і анексованим Кримом. МЗС передало РФ ноту протесту

Фото: Associated Press

Євросоюз підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.

Європейський Союз засуджує відкриття залізничного сполучення між РФ і анексованим Кримом і називає це "ще одним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України з боку Росії".

Про це йдеться у заяві, яка оприлюднена на сайті Європейської служби зовнішньої діяльності. 

"Залізничне сполучення - це ще один крок до насильницької інтеграції незаконно анексованого півострова з Росією та ізоляції Криму від України, частиною якої він залишається", - наголосили у ЄС.

У заяві також згадується Керченський міст, який обмежує прохід суден через протоку в українські порти Азовського моря. Євросоюз очікує, що РФ забезпечить вільний прохід через протоку відповідно до міжнародного права.

"Європейський Союз знову заявляє про свою повну підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Європейський Союз не визнає і не визнаватиме незаконну анексію Росією Кримського півострова" - підкреслили в ЄС.

Протестує проти незаконного столучення залізницею і українське Міністерство зовнішніх справ. "Ні поїздки російських посадовців до Криму, ні будівництво мосту, як і будь-які інші дії окупаційної адміністрації, жодним чином не можуть змінити закріплений у Конституції України статус Автономної Республіки Крим і міста Севастополь як невід’ємної частини території України в її міжнародно визнаних кордонах", - йдеться у заяві. 

Зазначається, що дії РФ порушують Конвенцію ООН з морського права 1982 року та інші принципи міжнародного права. Крім того, країна не визнає дії держави-агресора. 

МЗС України передало російській стороні відповідну ноту протесту.

Як повідомлялося, вдень 23 грудня окупанти відкрили залізничне сполучення  Кримським мостом. На запуск незаконної переправи приїхав очільник Кремля Володимир Путін прибув кримським потягом. Спочатку Путін проїхався у кабіні машиніста, а потім чаював у вагоні-ресторані із нібито простими робітниками. Зазначимо, що росіяни вважають відкриття мосту до анексованого Криму головною подією року. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація