Європейські експерти закликали захистити українські суди від політичного впливу

Європейські експерти закликали захистити українські суди від політичного впливу

Фото: УНІАН

Експерти обговорювали питання пов'язані з правосуддям на міжнародній конференції "Діалог про правосуддя - 2"

Для того, аби судова система функціонувала за європейськими стандартами, потрібно забезпечити незалежність судів від зовнішніх впливів.

Про це європейські фахівці з судоустрою говорили під час міжнародної конференції, яка відбулася учора у Києві.

Так, експерт в області розвитку бізнесу зі ступенем ліцензіата в області права Університету Льєжа Патрік Гелен заявив, що ключовим аспектом ефективної судової системи є саме її незалежність. Тому європейські фахівці стурбовані тим, що в Україні окремі судді та й вся судова система зазнають впливу з боку політиків.

Визнали на Заході й той факт, що іноземне втручання в процес проведення реформ в Україні далеко не завжди є ефективним.

Про це, зокрема, говорив колишній депутат Європарламенту Франк Швальба-Хот. Він визнав, що всі попередні спроби реформувати судовою систему, залучаючи іноземних громадян, не дали результату й у суспільства дуже низький рівень довіри до суду. На переконання експерта, реформи, все ж таки, потрібно адаптувати під специфіку країни, а це можуть зробити лише місцеві фахівці.

Міжнародна конференція "Діалог про правосуддя - 2" відбулася 2 вересня у КВЦ "Парковий" за ініціативи Інституту демократії та розвитку "PolitA" і "Судово-юридичної газети". Це дискусія найвищого рівня - у ній взяли участь понад 30 учасників, серед яких народні депутати України, судді вищих судових інстанцій, провідні юристи, євродепутати та фахівці з Європи, США, Ізраїлю.

Обговорення активно проходило понад дві години. За цей час відбулася полеміка щодо різних аспектів судової реформи.

Зазначена конференція є вже другим подібним заходом між Україною та Європейським Союзом, де обговорюються проблеми судочинства і європейські депутати та експерти обмінюються досвідом і думками з українськими колегами та суддями.

Варто зазначити, що цього разу було здійснено спробу зірвати конференцію, через що деякі іноземні гості, які мали долучитися до розмови он-лайн, не змогли цього зробити.

Одразу після початку конференції надійшло анонімне повідомлення про мінування будівлі КВЦ "Парковий". Усі присутні змушені були залишити приміщення і чекати на вулиці, доки працівники правоохоронних органів перевірять будівлю. Також за день до конференції представники окремих громадських організацій спробували провести масовану кампанію з дезінформації, намагаючись перешкодити налагодження конструктивного діалогу між українськими та європейськими фахівцями.

Попри це, спілкування все ж відбулося. Цей факт, на переконання організаторів, свідчить про зацікавлення європейських фахівців у галузі права у веденні діалогу з українськими колегами.

Повʼязані теми:

Наступна публікація